Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

31.10.11 / dotaz č. 30234
Dobry den,
pro nas 6let stary 2.podlazni RD (2dospeli+2male deti; velikost uzitne plochy 185m2, 2 koupelny,zdivo Porotherm44cm,zatepleni grafit.polystyren 15cm)jsme dostali nabidku od firmy SolarSolutions na instalaci solarnich panelu - bud 300L zasobnik se 2 vakuovymi kolektory HeatPipe system YYJ-C01-20, kazdy o 20trubicich za 86tis Kc ci na 200l zasobnik s 1 30trubicovym kolektorem za 74tis Kc. Umisteni je planovano na JJZ cast sedlove strechy. Bojim se, ze nedokazu dostatecne posoudit kvalitu dodavanych produktu, ani vhodnost volby. V soucasnosti pouzivame plyn (kotel Viadrus s vykonem 26W - potrebna vytopnost domu byla spoctena projektem na 18W) na ohrev i topeni s ekotermni regulaci a 2 topnymi okruhy (prizemi trubicove podlahove, patro Korado radiatory) s tim, ze mame krb s rozvody, ktery vyuzivame intenzivne predevsim na jare a na podzim. Dle faktur jsem si spocetla, ze zhruba na ohrevu vody asi protopime 12.5tis/rocne....vypada to tedy, jestli byla informace firmy o 230slun.dnech za rok na rocni usporu cca 8000Kc, tj. navratnost zhruba 10let, pripadne mene, zalezi, jak se bude zdrazovat....je ma uvaha logicka? Nebude jeste se solary system jiz zbytecne komplikovany? Slibujeme si od toho na jare, v lete a na podzim nezavislost na plynu (ohrev i teplo), je to za techto podminek realne? Muzete mi pomoci s volbou?
Mnohokrat dekuji za pomoc a zdravim
JA
Vážená paní,
s posuzováním kvality vakuových kolektorů je to možná ještě o něco těžší než u jiných výrobků. Certifikát ze zkušebny zaručuje počáteční vlastnosti kolektoru; jejich dobrá funkce totiž závisí na tom, že v nich vakuum vydrží po celou dobu předpokládané životnosti a to pochopitelně závisí na pečlivosti provedení a zkušenostech firmy. Jenže kdo je vlastně výrobcem se pochopitelně od
té firmy nedovíte (podle typového označení je to zřejmě Haining Jineng Solar Energy Industry Co., Ltd http://jinengsolar.en.alibaba.com/aboutus.html ). Ta firma Solar Solution, s.r.o se docela snaží a dává dlouhou záruku (15 let na vakuové trubice a 5 let na systém). To je ale v zásadě bezcenné, protože výrobce respektive velkoprodejce dává záruku jen 3roky a pokud by opravdu byl s vakuovými trubidemi nějaký problém, tak by takováto (zřejmě poměrně malá) firma rychle zkrachovala. Na jejich stránkách jsou i údaje, které vypadají trochu nadsazené :
- Úspora až 90% nákladů na ohřev vody ; to je trochu neobvykle moc, znamená to, že by systém musel být poněkud naddimenzovaný aby to zvládnul a pak by zas byly letní přebytky a horší návratnost, zpravidla nemá moc cenu systém předimenzovat a počítat s tím, že pokryje část tepla na vytápění, pokud je dům dobře izolovaný a má jižní okna tak zpravidla ve slunečných dnech moc tepla nepotřebuje.
- Záruka návratnosti; dostanete ji ke každému námi instalovanému systému. Zaručuje, že pokud se Vám do osmi let nevrátí prostředky, dostanete zpět rozdíl mezi cenou systému a energií vyrobenou za 8 let ; to je velmi odvážné, zeptejte se schválně jak to mají ošetřené ve smlouvě se zákazníkem a jak vlastně návratnost počítají. Pokud nedostanete žádnou dotaci a používáte plyn tak se nejspíš pod těch 8let prosté návratnosti nedostanete.
Jejich cena je poměrně příznivá, jsou mladá firma a slibují poměrně mnoho, asi je na míste jistá opatrnost. Můžete si nechat udělat nabídky i od jiných firem a případně je vzít sebou do pražské kanceláře EKOWATTu (http://www.ekowatt.cz/) a tam se na to podíváme podrobněji, takhle na dálku se to totiž posuzovat nedá.

S pozdravem Mgr.F.Macholda
Poznámka od K.Murtingera
Zaujalo mne to a zavolal jsem jejich obchodnímu řediteli a ten na mne udělal docela dobrý dojem. Vypadá to, že tomu rozumí a hlavně v okolí Prahy mají už řadu instalací a tak nebude problém je požádat aby vám nějaké ukázali. Dejte řeč s jejich majiteli a uvidíte jak jsou spokojeni.
Odpovídá:  Mgr., MBA František Macholda - EKIS Plzeň Ekowatt tisk