Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

20.8.12 / dotaz č. 35040
Dobrý den,

u výrobce solárních trubicových vakuových kolektorů jsem narazil na srovnání jejich účinnosti v závislocti na počtu trubic. Kolektor s osmi trubicemi měl uvedenou výrazně vyšší účinnost proti kolektorům s 10 - 20ti trubicemi.
Měli byste pro to nějaké vysvětlení?

S pozdravem

Dobrý den a děkuji Vám za Váš dotaz a za zájem o naše poradenství.
I když budou zmiňované trubicové kolektory výrobky stejného výrobce, vždy se jedná o jiný typ výrobku. Tyto typy se mohou vzájemně lišit v konstrukčních detailech, případně použitých materiálech a provedení, které mohou mít vliv na výsledný výkon a účinnost. Rovněž by bylo důležité porovnat podmínky za jakých bylo měření prováděno a jakým způsobem byla účinnost kolektoru stanovena.
Údaj o účinnosti, udávaný výrobcem, by měl být zjištěn oprávněnou zkušebnou a potvrzen certifikátem. Toto se vztahuje i na kolektory vyráběné v zahraničí. Než se rozhodnete pro koupi a instalaci kolektoru je proto vhodné si kopii certifikátu vyžádat.
Pokud prodávající nebude moci vlastnosti kolektoru prokázat zmíněným certifikátem, může se jednat o nepravdivý reklamní údaj a takovéto kolektory je nutno odmítnout.

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECCB