Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

21.12.12 / dotaz č. 37763
Dobrý den,

příští rok plánuji výstavbu RD. Jedná se o podsklepený bungalov o rozměrech 13 x 9.5. Orientace většiny oken na JIho východ až jiho západ. Topit bych chtěl dřevem a chtěl bych mít akumulační nádrž. Dále kotlem bych chtěl ohřívat bojler. Přes léto bych chtěl bojler ohřívat solárem. Suterén bych chtěl jen temperovat mimo prádelny. Dům bych chtěl zděný s izolací. Momentálně suterén chci zdít z 44 STI heluz ( to co bude nad terén a částečně do terénu, tak zaizolovat extrudovaným polystyrenem. Přízemí jsem chtěl dělat z 24 Heluzu s polystyrenem cca 20 cm. Střecha by měla být valbová 25 stupňů. Konstrukci tvoří dřevěné vazníky, na kterých budou uchyceny OSB desky 18 mm, dále pak směrem nahoru parotěsná folie a tepelná izolace cca do 40 cm vaty. v Podlaze v suterénu by byl 6 cm polystyren a v přízemí v podleze 10 cm polystyrenu. Okna bych chtěl s nízkou propustností. Vnitřní příčky a strop v suterénu by byl z ytongu. Chtěl jsem se zeptat, jestli bych se mohl za nějakých podmínek dostat na pasivní dům nebo to prostě u bungalovů nejde. Řeším také poměr cena výkon. Pořád nevím, jestli se mi rekuperace vyplatí nebo ne? Dále se chci zeptat, jestli bez rekuperace mi bude dům fungovat, myslím tím, že nebude plíseň atd. Nebo jestli nemám zvolit jiný zdroj tepla, ale zase jsem z vesnice, tak ke dřevu se nějak dostanu. Je toho asi hodně, ale prosím za odpověď a přeji hezký den.
Dobrý den,
u rodinných domů a především jednopodlažních domů je vždy poměrně obtížné dosáhnout pasivního standardu (měrná potřeba tepla na vytápění menší než 20 kWh/m2. rok - dle českých standardů). Je to dáno velkou ochlazovanou plochou konstrukcí, která ohraničuje malý vytápěný objem stavby.
Z vašeho popisu se tímto řešením (bez rekuperace) pravděpodobně dostanete zhruba na nízkoenergetický standart - měrná potřeba menší než 50 kWh/m2.rok. Pokud budete dostatečně větrat a všechny detaily a styky mezi konstrukcemi budou dobře vyřešené, neměl by se vyskytnout problém s růstem plísní.
Instalaci mechanické větrání s rekuperací můžeme jen doporučit, protože nejen uspoříte energie, ale výrazně se zlepší hygienické podmínky a komfort v domě.
Pokud uvažujete o výstavbě pasivního domu, obraťte se přímo na odborníky, kteří vám pomohou váš návrh optimalizovat. Seznam poradců a firem, které se zabývají pasivní výstavbou naleznete na stránkách Centra pasivního domu.

Ing. Josef Votruba