Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

16.1.13 / dotaz č. 37862
dobry den ma dotaz zda se u vas najde nejaky odbornik na plisne v dome,ktery by dojel k nam a dokazal nam poradit s plisni bojujeme jiz nekolik let mame rod. dum po rekonstrukci po vymene plastovych oken se zacali objevovat plisne mame komletne odvodnene zdivo podrezane a izolovane zkouseli jsme i ruzne pozirace plisni termoizolacni nater a nic nezabira vetrani je spravne takze tim to neni jeste jsme chteli dum zateplit ale nekdo rika ze to jen udusime a bude to horsi a savo nic neresi to je jen tak nadnu moc prosim o radu dekuji
Dobrý den,

Váš problém je docela obvyklý a než odpovím, položím Vám otázku, na kterou si musí každý majitel odpovědět sám. Chcete bydlet v domě s plísněmi nebo v udušeném domě? Myslím, že odpověď je jasná, kdo by chtěl bydlet s plísněmi.
To byl takový laický začátek před trošku odbornějším vyjádřením.
Označení „udušený dům neboli zdivo, které nedýchá“ se používá mylně pro zateplené domy kontaktním zateplovacím systémem. Všechny druhy obvyklého zdiva jsou vzduchotěsné, ale každá má různou paropropustnost. Samotná vzduchotěsnost je u nízkoenergetických a pasivních domů podrobována zkouškou a můžu konstatovat, že jsem zatím neviděl u těchto domů na zdivech plísně. Paropropustnost znamená odpor zdiva prostupu vodní páře obsažené ve vzduchu, která v zimních měsících utíká z vnitřního prostředí do venkovního prostředí. Plísně vznikají, když tato vodní pára zkondenzuje ve zdivu a její víc, než se je schopné odpařit a následně vznikají plísně. Neodstraní li se tento defekt, budou plísně opětovně vznikat.
Množství zkondenzované vody ve zdivu zjednodušeně závisí přímo úměrně na vnitřní vlhkosti a nepřímo úměrně vnitřní teplotě (vyšší vlhkost znamená vyšší kondenzaci, vyšší teplota znamená nižší kondenzaci). Zjednodušeně se dá říct, že pro zabránění kondenzace se musí zvednout teplota zdiva významně vyšší vnitřní teplotou nebo vnějším zateplením a odvětráním přebytečné vlhkosti. Nedostatečné větrání bývá také jednou z příčin vzniku plísní, protože nová okna jsou podstatně těsnější než stará okna a po výměně lidé nejsou zvyklý větrat. Vzdušná vlhkost by se měla ve vnitřních obytných prostorech pohybovat okolo 50%. Podstatné zvýšení vnitřní teploty by bylo nákladné a pravděpodobně i zdravotně nevhodné.
Základní a obecně používané řešení je zdivo zateplit s vnější strany.
V současné době byl vyhlášen program Nová zelená úsporám, informace naleznete na http://www.novazelenausporam.cz. V nejbližší době by měli být známy i podrobnosti pro přípravu projektů (zatím se čeká na novou medializovanou novelu vyhlášky o Průkazech energetické náročnosti budov). Zateplením podle podmínek tohoto programu odstraníte Vaše defekty zdiva a tím podmínky pro vznik plísní. Projekt bude muset svěřit odborným osobám s příslušnou certifikací, kteří by měli provést zaměření a prohlídku objektu a měli by mít zkušenost s těmito problémy.


S pozdravem

EKIS Zlín
Odpovídá:  Milan Mach* - EKIS Zlín tisk