Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

24.1.13 / dotaz č. 37968
Dobrý den,


příští rok chci začít stavět RD. Jedná se o podsklepený bungalov se zastavěnou plochou cca 125 m2. Dům bude postaven z vápenopískové cihly 24 cm + 18 cm polystyren. Strop v přízemí bude tvořit podhled z OSB desek, který bude držet krov z dřevěných vazníků. Na OSB bude cca 40 cm vaty. Topit chci kotlem na tuhá paliva a ke kotli budu mít akumulační nádrž na 2000 litrů ( mám levnější přístup ke dřevu ). Chci se zeptat, jestli se pro mně vyplatí dělat rekuperaci, jestli je tam nějaká návratnost, co mám nabídku, tak pořiz.nák. jsou 100 000 Kč a roční údržba s el. pr. je kolem 4000 Kč. Vyplatí se mi to vůbec z pohledu financí nebo to je jen komfort za tuto cenu? Dále se chci zeptat, jestli budu mít takto zaizolovaný dům a bude dobře neprovzdušný, jestli nebudu mít problém s plísní? Moc děkuji za info a přeji hezký den.
Dobrý den,

podle Vašeho popisu bude Váš objekt slušně zateplen, předpokládá se malá celková tepelná ztráta. Pokud budou dobře vyřešeny všechny stavební detaily a zajištěna minimální hygienická výměna vzduchu problém s plísněmi by jste mít neměl. Samozřejmě jde větrání realizovat pouze okny - nejlevnější způsob, ale při kvalitně vyřešené obálce z hlediska průvzdušnosti chce toto pohlídat a větrat pravidelně, tak aby se zbytečně nezvyšovala vlhkost a tím i riziko vzniku plísní.

Vzduchotecnická jednotka s rekuperací je v tomto směru daleko pohodlnější řešení a větrání zajistí dle požadovaných hodnot. Rekuperace Vám ušetří podle účinnosti zpětného získávání pouze část tepla nákladů na ohřev vzduchu při větrání, což je jen část z celkové tepelné ztráty objektu. Z popisu bohužel nedokážu posoudit kolik by stálo pokrytí tepelné ztráty větráním pouze zdrojem na tuhá paliva. Je možné, že by tato částka byla menší než 4tis.Kč což jak píšete Vy jsou provozní náklady na provoz rekuperace. Potom by byla investice 100tisKč na pořízení rekuperace nenávratná a pouze by jste si komfortně zajistil větrání objektu.

S pozdravem
Odpovídá:  Ing. Jaroslav Vítek* - EKIS Jihlava EAV tisk