Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

23.4.13 / dotaz č. 39598
Zateplili jsme starší rodinný dům postavený z plynosilikátových tvárnic polyuretanovou omítkou 7 cm silnou a v zimě, jak je topná sezóna, strašně hodně kondenzuje voda na oknech, která stéká na parapety, a dále dolů na podlahu, a jsou to doslova velké kaluže vody. Klasické větrání na 5 minut za dvě hodiny moc nepomáhá. Je fakt, že moc netopíme, ale toto je velmi nepříjemné. Zkoušeli jsme i variantu více topit, větrat, větrat přes ventilačku, ale nepomohla žádná varianta. Pro úplnost dodávám, že okna jsou plastová, Dá se s tím něco vůbec dělat?
Vážený pane,
ke kondenzaci vlhkosti musí být splněny 2 podmínky: vysoká vlhkost vzduchu a nízká teplota povrchu, na kterém vlhkost pak kondenzuje.
Vlhkost v domácnosti vzniká jednak prostým pobytem osob (vydechujete vodní páru), ale mnohem více různou činností: vařením, žehlením, sušením prádla v interiéru. Dalším zdrojem jsou třeba květiny a akvária. Vlhkost v bytě by měla být okolo 60%, nad 80% už významně roste riziko kondenzace. Doporučuji vám koupit si vlhkoměr (digitální nejsou drahé a přesnost pro váš účel postačuje). Pokud vlhkost přesáhne 80%, určitě je vhodné důkladně vyvětrat. Vyvětrání na 5 minut každé 2 hodiny je asi nedostatečné.
Roli může hrát i zateplení, polyuretan nepropouští vlhkost ze zdiva ven. Vlhkost tedy může být i "uskladněná" ve zdivu. Doporučuji během léta intenzivně větrat, aby zdivo mohlo vyschnout.
Druhým problémem je povrchová teplota oken. Pokud vaše okna špatně izolují, pak bude ke kondenzaci docházet i při nižší vlhkosti vzduchu v domě. Zkontrolujte, zda jsou okna správně osazená, jestli neprochládají kvůli neizolované mezeře mezi zdí a okenním rámem, jestli třeba pod parapetem nechybí tepelná izolace apod. Pokud nechcete spáru odkrýt, můžete v zimě okna prověřit termovizní kamerou nebo dotykovým teploměrem.
Samozřejmě pokud vytápíte na nižší teplotu, pak je i povrchová teplota oken nižší a riziko kondenzace se zvyšuje.
Účinným řešením by bylo instalovat větrání s rekuperací tepla.
Tím snížíte vlhkost vzduchu a přitom vám nebude teplo utíkat ven, protože v rekuperačním výměníku ho získáte z větší části zpátky. Budete také moci topit na vyšší teplotu. V neposlední řadě budete mít v domě dostatek čerstvého vzduchu, takže budete žít ve zdravějším prostředí.
Přeji příjemné bydlení!
K. Srdečný