Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

9.5.13 / dotaz č. 39836
Dobrý den
Prosím o radu ohledně ventilátoru v panelovém domě.Bydlíme v 7patře panelového domu pokud někdozapne společný ventilátor v domě začne nám foukat do
bytu chladný vzduch ze všech možných
koutu v bytě a to dokonce i z vypínače na světlo,dveře nejdou otevřít do druhé místnosti pouze za pomocí síly nemužeme používat mikro větrání na oknech .V zimě
nám během větrání sousedu spadla teplota v bytě za pul hodiny o 3stupně.
Tento problém nemáme pouze my ale i byty od 4patra.Naopak lidi ve 2patře o žádném tahu ventilátoru neví.Výbor vlastníku tento problém řeší snížením otáček motoru ventilátoru ale u nás to nic neřeší.Vypnutí ventilátoru udajně přes zimu nemužeme prý z nařízení plynaře kvuli náhodnému uniku plynu.Prosím o radu jak tento problém vyřešit popřípadě na koho se obrátit o pomoc při řešení tohoto problému .Za odpověd Vám velmi děkuji.
Vážení, k Vašemu dotazu Vám sdělujeme následující :

Z Vašeho dotazu nevyplývá, žádný bližší tech. popis předmětného byt. panel domu a to např. o jaký konstrukční typ panelového domu se jedná, kdy byl postaven, zda již je vybaven bytovým jádrem a zda a v jakém rozsahu už na něm byly provedeny nějaké tep. technické – či popřípadě i jiné úpravy. Myslíme tím především výměnu okenních konstrukcí, provedení vnějšího zateplení, úpravy větracího systému a pod.
Větrací systémy na objektech panel. domů byly řešeny obvykle jako podtlakové, a když popisujete el. centrální ventilátor na střeše objektu, tak lze předpokládat, že se bude jednat o systém větrání podtlakový s centrálním odtahovým ventilátorem(zřejmě s jednotrubním odtahem), s ovládáním jednotlivými uživateli a s přisáváním obvykle jen netěsnostmi okenními konstrukcemi. Popis Vašich problémů je v zásadě shodný se základními nedostatky těchto větracích systémů, které spočívají především ve špatné regulovatelnosti, v nízké účinnosti, hlučnosti a zvýšené energetické náročnosti. Funkčnost a regulovatelnost takovéto soustavy bývá potom často dále ještě výrazně narušována otevíráním oken, dveří, zaslepováním různých ventilačních mřížek, individuálním osazování dalších ventilátorů v bytech a v neposlední řadě potom např. i výměnou oken za nová, těsná, s velmi malou spárovou průvzdušností, kdy je potom zamezeno předpokládanému přisávání větracího vzduchu a větrání je potom nedostatečné a nefunkční.
Ve Vašem případě bychom doporučovali odborníka, specialistu, či společnost zabývající se větráním a vzduchotechnikou v bytových domech. Doporučujeme tak nejlépe kontaktovat projekční kancelář, která by především zjistila stávající stav a poté navrhla i projekt vhodného a správného tech. řešení. Až poté by bylo vhodné hledat vlastní prováděcí firmu na takovéto projektové řešení. Na internetových vyhledávačích po zadání např. hesla „projekty vzduchotechniky v byt. domech Hranice, popř. Olomouc, Přerov“ se Vám kontakty na takovéto firmy ukáží. Popř. je možno kontaktovat i výrobce takovýchto zařízení (např. pod obecným heslem „výrobci VZT zařízení pro bytové domy“) s tím, zda ve Vaší lokalitě nemají kontakt na specialistu či projekční kancelář, která se danou problematikou zabývá.

S pozdravem Ing. P.Svoboda, EKIS Olomouc
Odpovídá:  Ing. Pavel Svoboda - EKIS Olomouc Ing. Svoboda tisk