Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

10.3.14 / dotaz č. 46453
Dobrý den, připravuji se na stavbu svého domku a mám jeden zásadní dotaz. S ohledem ne budoucnost je rekuperace nějak legislativně důležitá? Zaslechl jsem, že bez rekuperace nebude mít můj RD kvalitní nikdy dobré energetické ohodnocení. Děkuji za odpověď.
Vážený pane,
větrání s rekuperací tepla je důležité jek kvůli úspoře energie, tak zejména kvůli zdraví a komfortu. Z hlediska požadavků na energetickou náročnost není větrání s rekuperací tepla nezbytné, ovšem je výhodou. Novostavba samozřejmě musí splnit požadavky podle zákona 406/2000 Sb. Jsou zde požadavky na izolační schopnost stavebních konstrukcí - ty musíte splnit. Další požadavek na celkovou spotřebu energie můžete splnit různými cestami, větrání s rekuperací je jednou z nich.

Zásadní předností větracího systému je, že máte v domě vždy dostatek čerstvého vzduchu. Mnoho novostaveb má bohužel nezdravé vnitřní prostředí, protože lidé zapomínají větrat otevíráním oken. Díky kvalitním těsným oknům do domu "netáhne", ale v domě je vydýchaný vzduch. Člověk bohužel nemá senzory, které by ho upozornily na to, že v místnosti je málo čerstvého vzduchu, a kdo si nutnost větrání neuvědomuje, může trpět únavou, bolestmi hlavy a jinými potížemi.

Rozhodně bych vám doporučil do domu větrací systém s rekuperací tepla namontovat. Pozor: aby byla rekuperace účinná, musí být dům těsný. Dojednejte s dodavatelem, že těsnost ověří pomocí Blower-door testu, těsnost by měla být 0,6 až 1,0/h. Pokud tento parametr nebude dodržen, trvejte na odstranění netěsností; je vhodné dát si do smlouvy i pokutu pro případ, že se nepodaří dosáhnout těsnosti pod 1,0/h. Pro vás je to i způsob, jak prověřit kvalitu domu - pokud nejsou práce prováděny pečlivě a kvalitně, dům těsný nebude.

Díky větracímu systému můžete snížit stavební nálady - do každé místnosti stačí jen jedno otevíravé okno, ostatní mohou mít pevné zasklení, což významně snižuje cenu oken.

Přeji úspěšnou stavbu!
K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt tisk