Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

12.6.14 / dotaz č. 48643
Dobrý den!
Koupil jsem kamenný domek 100 m2 z roku kolem 1930. Obvodové zdivo je jen kámen (ne smíšené), ale nedokážu identifikovat jaký. Vnitřní příčky jsou cihly. Obvodový kámen je překvapivě suchý, naopak vnitřní cihlové příčky jsou docela hodně mokré. Postupně obouchávám interiéry, aby se nyní přes léto vše co nejvíc vysušilo.

Dům není zateplen ani nemá žádnou hydroizolaci. Pod pův. dřevěnými podlahami je rovnou zemina. Vysvětluju si suché kamenné obv. zdivo tím, že vzlínající vlhkost mohla volně prostupovat podlahami, kde se dále z interiéru snadno odvětrala.

Stropy jsou omítka - rákos a cihly. Ty chceme zeteplit polystyrénem a parotěsnou fólií. Tady se asi nedá nic lepšího vymyslet.

Obouchané interiéry, po pár měsících již dobře vyschlé, chceme natáhnout sanační omítkou. Možná varianta je prý i hlína a sláma, která rovněž velmi dobře dýchá, ale o tom mnoho nevím.

Moje hlavní otázka je k řešení podlah. Prostory jsou nepodskeleny. Prkna vytrháme, zeminu pod nimi např. 30-50 cm do hloubky vyvezeme, ale co dál?

V obvodovém zdivu žádnou vodorovnou hydroizolaci dělat kvůli finančním nechceme. Chtěli jsme jen domek obkopat, svisle položit nap fólii, drenáže, šterk (prý se tomu říká "anglický dvorek").

Tudíž nebude lepenku z pod podlah k čemu přivařit. Klasické řešení šterk - lepenka/ipa ap. - beton plochu podlah uzavře. Zemní vlhko nyní neodvětrávané podlahou, se potáhne do zdí a na stěnách se nutně po čase objeví vlhko.

Jediné řešení by bylo asi nějaký systém odvětrávaných podlah tvarovkami "bochánky", "iglů" (Gutta, Gabex, možná další), ale to je opět docela finančně náročné.

Jsou i jiné možnosti řešení podlah pro domy bez jakékoli vodorovné hydroizolace obv. zdivu? Případně jaký jiný přístup byste doporučili?
Dobrý den,větrání a odvětrávání není naší specializací, ale posílám vám text řešící tuto problematiku.Odvětrání pomocí drenážních trubek či hadic spojených se štěrkem či škvárou (pozor na radon!) je možné a hojně používané. Skladba je taková, že na štěrkové lože uložíte trubky podél stěn a několikrát napříč, a to tak, aby byly vyspádované. Kondenzace vody totiž bude probíhat i v trubkách a vy potřebujete mít vodu odvedenou buď do jímky (uděláte ji třeba v předsíni pod dlaždicí), nebo ven.
Trubky musí být vyvedené ven, aby dýchaly, nebo nasávací otvor ven a komínově pak vyvedený na opačné straně pokoje do horního patra. To je lepší způsob, který lépe provětrá podlahu a odvede vlhkost.
Celé se to zasype štěrkem. Na něj se následně pokládá krycí deska, která je již přesně položená, protože na ní jde hydroizolace (IPA), tepelná izolace (pozor – při velkém provětrání by měla být tato izolace velmi podobná co do přestupu tepla izolací obvodové, takže třeba patnácticentimetrový polystyren) a krytina.
Pokud bude podlaha vytápěná, pak se vrstvy musí upravit. Například polystyren nesmí být klasický EPS 100 Z, protože ten není na teplotní výkyvy stavěný. Použijte stabilizovaný polystyren (na konci S). Pak následuje separační fólie a pak všechny ostatní vrstvy jako u klasické vytápěné podlahy.


Dále vám posílám odkaz na stránky, kde je názorně vidět postup při větrání podlahy.


http://www.artbyt.cz/page8.htm


Ing. D. Staněk

Odpovídá:  Ing. Dan Staněk* - EKIS Kolín tisk