Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

3.11.14 / dotaz č. 53336
Dobrý den, máme rodinný patrový dům a ve většině místnostech se nám v posledních letech začala dělat plíseň. Vždy jsme to řešili savem proti plísni, ale to musela být několikrát od podzimu do jara. Teď máme dvě malé děti a musíme to řešit jinak. Koupili jsme odvlhčovač, ale ten je tak na jednu místnost. Máme tady celkem 9 místností a ve všech se plíseň vyskytuje. Větrání v tomto případě nezabírá. Co by jste nám radili - prosím o nějaké levnější řešení? (Máme pocit, že se tento problém vyskytl po výměně dřevěných oken za plastová).
Děkuji
Vážená paní,
po výměně oken obvykle dochází k tomu, že místnost se méně větrá, což zvyšuje vlhkost. Pokud máte plastová okna, je třeba větrat poměrně často. Doporučuji vám pořídit si vlhkoměr s teploměrem - stojí to pár korun, viz např:
http://www.tipa.eu/cz/teplomer-analogovy-a-vlhkomer/d-138014/

Pokud vlhkost vzduchu v místnosti přesáhne 80%, je potřeba vyvětrat (optimální vlhkost je 30 až 60%).

Možným řešením je instalace větrací jednotky s rekuperací tepla, která část vyvětraného tepla vrátí zpátky, takže náklady na topení nejsou tak vysoké. Ideální je pořídit centrální jednotku s rozvodem vzduchu do každé místnosti. Kromě odvodu vlhkosti, škodlivin a pachů zajistíte i dostatek čerstvého vzduchu, omezíte výskyt roztočů a prachu (vzduch je filtrován). Toto řešení pro rodinný dům stojí od 150 do 300 tis. Kč a znamená i značné stavební práce, což je nepříjemné. Více třeba zde:
http://www.pasivnidomy.cz/vetrani-a-vytapeni/t4029?s=102
http://www.pasivnidomy.cz/vetrani-a-vytapeni/t379

Částečným řešením je pořídit větrací jednotku pro jednotlivé místnosti - můžete podle možností větrat třeba jen jednu nebo dvě místnosti a pokud se to osvědčí, pořídit to i do dalších. Jednotka se dá dát na zeď, nutné je jen probourat otvor (nebo dva menší, podle typu) skrz zedˇ. Náklady jsou 10 až 20 tis. na jednu místnost. Viz třeba takováto zařízení:
http://www.sorke.cz/zarizeni-vetrani-loznice-HR30W-370363.htm
http://vetrani.tzb-info.cz/vzduchotechnicka-zarizeni/8220-vetrani-bytovych-mistnosti-a-prostor-kde-jsou-problemy-s-hlukem-a-prachem

Velikost jednotky je třeba volit podle počtu osob, pro místnost kde jsou 4 osoby je potřeba 100 m3/h. Důležitým parametrem je hluk, určitě by neměl být přes 40 dB(A), v ložnici max. 30 dB(A).

Pro důkladnou sanaci plísní je ideální otlouct zasaženou omítku a znova nahodit. Nebo alespoň oškrábat stávající malbu až na vrstvu omítky. Pokud používáte hlinkové nátěry (Primalex apod.), je to pro plísně dobrá živná půda. Stávající malbu oškrábejte a vymalujte vápnem, to má dezinfekční účinky a plísně se tady špatně šíří. Sanace savem pomůže jen na chvíli, protože vyhubíte plíseň na povrchu, ale ona znova vyroste z podkladu. Proto je nejlepší, zejména při dlouhodobém výskytu, napadenou omítku odstranit.

Přejeme hodně úspěchů!
J. Truxa, K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Jan Truxa - EKIS Plzeň Ekowatt tisk