Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

16.12.15 / dotaz č. 64900
Dobrý den,
prosím Vás o radu a odpověď na několik otázek.
V červnu 2003 jsem se nastěhoval do domu se 17 byty. V bytech byly nainstalovány termostatické hlavice a ve všech kromě mého i „indikátory topení“. Bytovou správu jsem žádal o dodatečnou montáž. Odbyli mne, s tím, že rozúčtování spotřeby tepla se jednoduše provede zprůměrováním.
Takto se provádělo zúčtování spotřeby tepla i po založení SVJ v březnu 2005 dodnes.
Minulý týden mne písemně vyzvala členka výboru společenství výzvou: „Pokud měřiče tepla ještě nemáte, učiňte tak v nejbližším termínu a tím se vyhnete problému se Státní energetickou inspekcí.“
Ptám se:
1) Podle vyhlášky povinnost instalace „indikátorů“ má vlastník budovy, nebo SVJ. Je možné, aby tuto povinnost přenesl výbor společenství na moji osobu?
2) Má smysl instalovat v mém bytě zastaralé „indikátory“, když platí, že v budově se instalují vždy stejné typy?
3) V budově jsou ještě další 4 topná tělesa (chodby, sušárna) bez termohlavic a „indikátorů“. Bude nutno je tam nainstalovat?

S pozdravem a poděkováním za odpovědi.
Dobrý den,
děkujeme za vaše otázky.

ad 1): Povinnost instalovat "měřiče", resp "indikátory" spotřeby tepla v bytech má vlastník budovy nebo, ve vašem případě, SVJ. Případnou pokutu (a to až do výše 200 tis. Kč) za nesplnění této povinnosti by dostalo SVJ. SVJ se může bránit, že nájemník instalaci "měření" neumožnil, v tom případě může dostat pokutu i fyzická osoba - nájemník, a to až do výše 50 tis. Kč.

ad 2): Podle vyhlášky 194/2007 Sb. musí být "indikátory" stejného typu v celé budově. Technicky ani není možné, abyste si sám něco instaloval - všechny indikátory musí pracovat na stejném principu a být shodného typu, jinak by měření nefungovalo. Indikátor by měla instalovat firma, která v současnosti provádí odečty a vyúčtování spotřeby. Musí nově instalované indikátory zahrnout do systému vyhodnocování nákladů na vytápění.

ad 3): ano, "indikátory" musí být osazeny na každém tělese, jinak "měření" nebude dávat smysl.


Přejeme příjemné bydlení!
F. Macholda, K. Srdečný
Odpovídá:  Mgr., MBA František Macholda - EKIS Plzeň Ekowatt tisk