Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

5.1.16 / dotaz č. 65084
Dobry den,
Chcel by som Vas pozadat o radu, ohledne vykonu planovane instalace FVE na RD. Bydlime u rodicu mojej manzelky, v dvojgeneracnim dome s rovnou strechou s nasledovnymi historickymi spotrebami elektricke energie:
r.2012 - 2122 kWh (VT); 1782 kWh (NT)
r.2012 - 2271 kWh (VT); 1707 kWh (NT)
r.2013 - 2300 kWh (VT); 2284 kWh (NT)
r.2014 - 2419 kWh (VT); 2070 kWh (NT)
pricemz sadzbu NT (nocni elektrina)pouzivame vyhradne na elektricky ohrev TUV vody pro domacnost v bivalentnom boilere (160L-drevo, elektrina), mimo hlavneho vykurovaciho obdobi.
Zajimalo by mne, jaky vykon by mela mit zamyslena FVE, jeslize uvazujeme primarne napajet elektrinou domacnost a z nadprodukce ohrivat TUV v bojlere, cim by sme si snizili spotrebu EE cez den ako aj znizili potrebu ohrevu z nocni tarify.
Tazi sa Vas, kedze do tohto momentu oslovene komercne firmy mi zatim dodali prilis rozdilne navrhy, od 1,5kWh po 5kWh, s regulaci (cez wattrouter resp. greenbono zarizeni) a uvital by som nezavisly nazor, ne snahu prodat panely a vykon, ktery nespotrebuji. Moc uspesnejsi jsme nebyl ani na forach na webu, protoze sa tam vyjadruje mnozstvi "odborniku" typu pokus-omyl a na to my nemame cas.
Mali by sme zajem o instalaci FVE v ramci "nova zelena usporam".
Mohu Vas pozadat o nazor, kdyz vyhodnotite mnozstvi spotrebovane energie ze site?
Ospravedlnuju sa za pripadnou kombinaci slovenskeho jazyka, jsem puvodem Slovak, prizenen na Moravu :)
Predem Vam dekuji za Vasi reakci a odborny nazor.
S uctou a pranim vseho nejlepsiho do r. 2016


Vážený pane,
pokud chcete využít dotaci Nová zelená úsporám pro FV systém, máte několik možností. Optimální velikost FVE je pokaždé jiná.
Pro další úvahy budeme brát spotřebu domácnosti (ve VT) průměrně 2200 kWh/rok, spotřebu elektřiny na ohřev vody 2000 kWh, přičemž celková spotřeba energie na ohřev vody je cca 4800 kWh, průměrně 13,3 kWh/den (v topném období ohříváte vodu dřevem).
Neuvádíte, jaký máte tarif, předpokládám, že D25, kde je cena elektřiny ve VT 3,26 Kč/kWh, v NT 1,55 Kč/kWh (ceny E.ON pro rok 2016). Pro stanovení optimální velikosti FVE by bylo potřeba znát průběh spotřeby elektřiny během dne a během roku. Protože ho neznám, pracuji s odhady.

1/ FVE pouze pro ohřev vody (oblast podpory C.3.3.). FVE nesmí být připojena k síti, nepotřebuje střídač (ale je povinný MPP tracker, který je někdy součástí střídače). FVE bez střídače ohřívá vodu stejnosměrným proudem, potřebujete tedy bojler s topnou vložkou na stejnosměrný proud (náklady na bojler můžete zahrnout do dotace). Při vaší průměrné spotřebě na ohřev vody 13,3 kWh/den) je potřeba FVE s výkonem cca 3 kWp. Orientačně můžete počítat s výrobou 1000 kWh/kWp (na jižní Moravě až 1200 kWh). To je roční bilance, v prosinci je průměrná výroba za den okolo 1 kWh/kWp, v létě okolo 4 kWh/kWp. V podmínách NZÚ je minimální objem bojleru 80 l/kWp, pro výkon 3 kWp potřebujete nejméně 240 l, doporučuji použít spíše dvojnásobný objem, abyste mohl akumulovat teplou vodu na více dní.
Investiční náklady na tento typ FVE jsou cca 40 tis. Kč/kWp, tedy cca 120 tis. Kč vč DPH. Dotace je 35 tis. Kč.
Ročně ušetříte elektřinu za 3100 Kč, takže FVE s dotací se se vám vrátí za 27 let. Pokud započtete i nějakou úsporu dřeva, může být návratnost kratší. Výrobci panelů uvádí životnost obvykle 20 nebo 25 let, bojler má životnost cca 10 roků.

2/ FVE připojená k síti, pro spotřebiče v domácnosti a pro ohřev vody (oblast podpory C.3.4., C3.5). Může mít akumulátor elektřiny a nemusí, podle toho je různá i maximální výše dotace. Pokud budeme uvažovat levnější systém bez akumulace, pro pokrytí spotřeby 2200 kWh budete potřebovat FVE s výkonem cca 2 kWp. Když k tomu připočtete 3 kWp pro ohřev vody, je celkový výkon 5 kWp. Potíž je v tom, že v domácnosti se přes den obvykle moc elektřiny nespotřebovává, většina odběru připadá na večer, kdy už FVE moc nevyrábí. Proto je vhodné použít celkový nižší instalovaný výkon, cca 4 kWp. Pokud bychom optimsticky uvažovali, že FVE nahradí 50 % stávajícího odběru ze sítě ve VT, bude celková úspora nákladů na elektřinu 6 700 Kč za rok (3 600 Kč ve VT + 3 100 Kč v NT).
Při investičních nákladech FVE 4 kWp cca 180 tis. Kč a dotaci 55 tis. Kč je návratnost 19 roků.
U systémů s akumulací je ekonomika ještě horší, protože akumulátory zvyšují investiční náklady.

Přeji slunné dny!
K. Srdečný