Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

16.4.16 / dotaz č. 68214
Dobry den,

rad bych doma udelal malou solarni elektrarnu s pomoci panelu 250 Wp do zasuvky

Dokazete mi ji navrhnout vcetne veskereho prislusenstvi,, tak aby bylo vse
plne funkcni a chranene..
Moje predstava je cca. 10ks solarnich panelu.
Propojovaci kabely na propojeni vsech 10 ks.
Budu pripojovat na garazovem stani do klasicke zasuvky, predpokladam, ze
elektrina dobehne do domu.. 
Nejake zarizeni pres ktere lze sledovat vykon panelu, popripade kolik elektriny
dodaji do site.
Co jeste potrebuji k instalaci? Nejake chranice, hlidaci prvky, rele apod. Ceny atd...
Kdyz veskerou elektrinu nespotrebuji, tak pretece do site? Nebo lze tomu nejak zabranit?
Dokazete odhadnout cca. pripadne i cenu za montaz?
Kdyz je pod mrakem jaky vykon ma panel v prumeru?
Kolik el. energie dokaze za rok vyrobit 10 panelu v nasich podminkach, kdyz se budem drzet spise pri spodni hranici?

Dekuji


Hezký den,

pro kvalifikovaný návrh je potřebné nejprve provést a zjistit následující:

naše spotřeby elektřiny během dne, kdy je dostatek slunečního svitu k výrobě elektřiny a to jak v pracovní dny tak také o výkendech. Důležité je také rozložení významných odběrů elektřiny elektrospotřebiči v čase.

Ideální je provést měření Wattmetrem se záznamem příkonů i časů odběrů jednotlivých elektrospotřebičů na paměťovou kartu a tato data vyhodnotit a na základě zjištěných údajů navrhnout pracovní režim časově programovatelných elektrospotřebičů tak, aby byl zajištěn postupný a co nejplynulejší odběr elektřiny s minimálními výkyvy v době slunečního svitu.

Pro efektivní využívání elektřiny je potřebné mít pod kontrolou jak vlastní elektrospotřebiče a elektrozařízení, tak také naše spotřební návyky.

Nejlepší uplatnění najdete u trvale běžících zařízení: jako jsou telekomunikační zařízení, počítačové routery, bezpečnostní kamery, dohledové systémy, alarmy a jiné trvale zapojené zařízení.

Také můžeme vyrobenou elektřinu využít pro osvětlení pracovních míst, osvětlení chodeb, pro vařiče, kávovary, v letním období pro zahradní techniku, čerpadla a jiná zařízení.

Při návrhu FVE s mikroměniči je hlavní požadavek, aby výkon vaší FV elektrárny byl navržen tak, aby odběr místních elektrospotřebičů byl vždy vyšší než je maximální výkon mikroměniče. Jen tak se vám podaří, aby vyrobená energie ze solárního fotovoltaického panelu byla vždy spotřebována přednostně před placenou energií ze sítě.

Výhodou FVE s mikroměniči je fakt, že tento systém lze jednoduše výkonově navyšovat (propojit mezi sebou více fotovoltaických panelů a pospojovat více mikroměničů) a dodávaný výkon lze jednoduše řídit pomocí proudových hlídacích relé. Tak je možno zajistit, aby veškerá vyrobená elektrická energie byla spotřebována jen ve vašem domě a nedocházelo nikdy k přetokům zpět do distribuční soustavy.

Co se týká doby návratnosti, tak 10 kusů panelů s mikro-invertorem při průměrném ročním slunečním svitu v ČR 1500 hodin dokáže vyrobit ročně minimálně 2300 kWh elektrické energie. Koupí elektřiny ze sítě by jste zaplatili cca. 4,30 Kč/kWh. Jedna sada vám tedy pomůže ušetřit kolem 10.000 Kč za rok. Pořizovací náklady mohou být i s montáží okolo 100 tisíc Kč. Doba návratnosti se pohybuje okolo 12 roků, při maximálním využití vyrobené elektřiny. Otázkou však je, zda dokážete v běžném provozu domácnosti veškerou vyrobenou energii efektivně využívat.

Při zatažené obloze můžou panely (10 kusů) dávat tak 10% výkonu (cca 250 W).

Na základě měření lze podle celkového příkonu, instalovat potřebný počet sad „Gridfree“ (1 sada = panel + invertor)

Jedna sada „Grid Free“ je složena z jednoho fotovoltaického panelu s mikroinvetorem. Solární panel má maximální výkon 250W. Například pro napájení spotřebiče s trvalým příkonem 500W je vhodné použít 2 sady s tím, že celkový výkon těchto solárních sad bude maximálně 460W. V ideálním případě se za plného slunečního svitu vaše spotřeba placené energie z distribuční sítě sníží z původních 500W na pouhých 40W.

Pro rozeběhnutí měniče je třeba, aby solární panel dodával alespoň 20W příkonu. Jakmile měnič neprodukuje energii, přepne se do stand-by režimu. V stand-by režimu měnič udržuje sledování sítě střídavého napětí a přináší se data přes PLC. To je důvod, proč měnič má stále určitou malou spotřebu energie. Tato spotřeba je běžně pod 1W na 1 ks měniče.

Pro umístění panelů je potřebné mít jižně orientovanou střechu a nebo panely umístit do nezastíněného terénu na vhodnou konstrukci se sklonem néjlépe 45 ° směrem na jih. Provozní parametry a výrobu elektřiny z FVE je možno sledovat pomocí Wattmetru, nejlépe s EPROM pamětí.

FVE s mikroinvertory pracují pouze v souladu se sítí. Pokud je síť odpojena, mikroinvertor se okamžitě vypne. Vzhledem k evropským normám není možné tuto funkci vypnout. Uvádí se, že během provozu je účinnost měniče kolem 95%. To znamená že při napájení z 230Wp panelu při maximálním výkonu 230W je vlastní spotřeba měniče kolem 10W.

Malé FVE, jeden nebo dva panely, je možné připojit j přímo do zásuvky společně spotřebiči, které energii odebírají. Mikroinvertor v sobě obsahuje řadu ochran, stále hlídá okamžité napětí, a pokud na kontaktech není 230V ze sítě, okamžitě vypne výstup.

Pro větší instalace, jakou Vy požadujete a jež je určena pro trvalý provoz, se doporučuje provést instalaci včetně připojení ochranných prvků, kterými jsou jističe, chrániče a hlídací proudová relé.


S přátelským pozdravem Lubomír Klobušník, energetický poradce