Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

27.4.18 / dotaz č. 93194
Dobry den,

rad bych se zeptal na moznost reseni prehrivani podkrovi a pripade i financovani pro objekt patrici mestske casti. V objektu je krome rodinneho centra (neziskova organizace provozujici detskou skupinu) take knihovna a skautska organizace.

Objekt prosel rekonstrukci zhruba pred 12 lety a je vybaven izolacnimi dvojskly.

V podkrovi je nekolik vikyru orientovanych na vychod, ale take 7 stresnich oken orientovanych na vychod a 1 na jih. Uz nyni se podkrovi prehriva a v lete je to samozrejme jeste daleko horsi. Reseni by melo i prostor zatemnit, kdyz deti pres den spi.

Rad bych se zeptal na mozna reseni a pokud mozno i na moznosti financovani z NZU nebo jinych programu pro verejnou sferu.

Zvazujeme nekolik variant: Protislunenčí okenní fólii (zde se bojim zivotnosti, nevyresi to zatemneni a prijdu o tepelne zisky v zime), predokeni rolety nebo markyzy, nebo vnitrni rolety nebo zaluzie (nejsem si jisty, jestli se tim vyresi prehrivani).

Samozrejme je pro nas dulezita cena, ale zajimaly by nas i vyhody nevyhody ruznych reseni.

Dekuji za odpoved.
Dobrý den,
zmírnit přehřívání podkroví v letním období lze dobrou tepelnou izolací střechy a stínění osluněných oken.
Pro stínění oken jsou nejúčinnější venkovní žaluzie či rolety. Lze uvažovat i o fóliích, což je jednodušší a levnější, ale zřejmě s nižším účinkem.
Vnitřní žaluzie či rolety pak omezují přehřívání místností pouze omezeně.

Otázkou je, zda hlavní podíl na přehřívání mají pouze okna, nebo zda je problém i ve střeše jako takové. Každopádně bych u řešení začal právě u oken, z důvodu jednoduššího a levnějšího provedení, než je rekonstrukce celé střechy (která navíc není moc stará).
Ke snížení teploty by také mohlo pomoci "noční předchlazování". Tj. větrat prostor v noci chladnějším vzduchem, aby se mohl ochladit a ve dne teplota nevystoupala tak vysoko.

Asi posledním řešením by byla instalace aktivního chlazení (klimatizace), např. split systém. Klimatizace však znamená zvýšení energetické náročnosti objektu a nákladů na provoz chlazení, což může být citelná položka.

Dotace z programů na úsporu energie jsou určeny zpravidla spíše na úsporu tepla na vytápění. Nová zelená úsporám je program pouze pro rodinné a bytové domy. Pro veřejný sektor je připraven program OPŽP (Operační program Životní prostředí). Pro zlepšení vnitřního prostředí v budovách je určena Prioritní osa 5: Energetické úspory. Více informací najdete na http://www.opzp.cz/



Odpovídá:  Ing. Zdeněk Ročárek - EKIS Praha EnergySim tisk