Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

13.1.19 / dotaz č. 102402
Ideální varianta vytápění
Dobrý den,
chtěl bych poprosit o radu ideálního vytápění novostavby rodinného domu. Mám k dispozici pozemek cca 2000 m2 (20x100 m), na kterém plánujeme stavět bungalov s užitnou plochou cca 140 m2. Energetickou ztrátu domu zatím nejsem schopen vyčíslit. Hledám optimální variantu vytápění domu s tím, že mám k dispozici dřevo, tedy preferoval bych krbová kamna nebo krb s vložkou s výměníkem. K tomuto bych chtěl zvolit nějakou alternativní variantu vytápění. Jaké jsou prosím v tomto případě dle vašich zkušeností ideální kombinace? Využít akumulační nádobu s topným tělískem? Případně zkombinovat krbovou vložku s nějakým typem elektrického vytápění? Zajímala by mě optimální varianta, co se týká pořizovacích nákladů i následných provozních výdajů. Odhaduji k vytápění převážné využití krbové vložky - asi z 80 %. Dotaz tedy zní, s jakým dalším alternativním zdrojem optimálně krbovou vložku s výměníkem zkombinovat a jaká by byla nejvhodnější varianta ohřevu TUV?
Děkuji za odpověď
Vážený pane,
k Vašemu dotazu týkajícího se vytápění Vám sdělujeme následující.
Volba vhodného, potažmo potom nejvhodnějšího systému vytápění a přípravy a ohřevu teplé vody je poměrně složitá a náročná záležitost, závisející na mnoha faktorech a okrajových podmínkách, jako např.:
- jaký zdroj tepla a typ otopné soustavy preferujete (tělesa, podlahové vytápění,...),
- bude v domě zaveden plyn nebo je technická možnost se připojit,
- jak dobré bude mít objekt tep. technické vlastnosti vnějších konstrukcí, tj. jak dobře bude objekt zateplen, resp. výše tepelných ztrát, a také např. na kolik stupňů jste zvyklí či chcete vytápět objekt (velký rozdíl je mezi 18 anebo 24°C),
- uvažuje se s řízenou výměnou vzduchu, či jen s přirozeným větráním,
- o jakou lokalitu se jedná (z hlediska nadmořské výšky a polohy),
- atd.

Variant, jak doplnit krbovou vložku s případným výměníkem, je mnoho a to i v závislosti na výše uvedených faktorech a okrajových podmínkách.
Další důležitou otázkou je, zda-li byste uvažoval o využití dotace z programu NZU, kdy v případě kladné odpovědi, by se volba vhodného systému taktéž mohla řešit i s ohledem na tuto skutečnost.
Obecně lze doporučit volit systém co nejjednodušší, pro co nejefektivnější regulaci a následné fungování. Níže Vám zkusíme alespoň nastínit určitou možnou variantu.

Odhadem investičně nejlevnější bude zkombinovat teplovzdušná krbová kamna s elektrickými přímotopy (přímo na stěnu, příp. v kombinaci s elek. přímotopným podlahovým vytápěním) a ohřev TV pomocí el. boileru (příp. v kombinaci s výměníkem z krbových kamen). Nicméně v případě vyšších tepelných ztrát, vyššího odběru teplé vody nebo nedostatečného vytápění pomocí kamen (např. kvůli nedostatku času či úrazu atd.) je pravděpodobné, že provozní náklady za elektřinu budou vysoké. V tomto případě, je pak vhodnější volit otopnou soustavu teplovodní, na kterou by byla napojena jak krbová kamna s výměníkem, tak třeba kondenzační plynový kotel či tepelné čerpadlo (i třeba v systému země/voda, kdy by se s výhodou dal případně využít Váš pozemek s dostatečnou výměrou).

Jelikož je tato problematika obsáhlá a složitá (je obtížné ji psanou formou celou obsáhnout) navrhujeme Vám využití služeb bezplatné konzultace přímo v našem poradenském středisku EKIS v Olomouci na ul. Jihoslovanská 21, s konzultačními dny pondělí a středa ve 13 -17 hod. V případě zájmu prosím volejte na tel. 777 068 990 ať můžeme dopředu dohodnout termín Vaší případné konzultace.

S pozdravem
Svoboda Lukáš ,
9012 EKIS Olomouc Svoboda
Odpovídá:  Ing. Lukáš Svoboda - EKIS Olomouc Ing. Svoboda
Téma:  Vytápění
tisk