Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

28.5.19 / dotaz č. 107808
Dobrý den. Mám dotaz, zda pro kotel na pelety " Dakon Dor F18 " lze komín vyvložkovat nerezem, nebo lze pouze keramikou. Kominíci zdá se sami nemají jasno. Nerez prý nevydrží, pro agresivitu spalin z pelet. Díky za odpověď
Vlastnosti konkrétního komínu, a to bez ohledu na použitý materiál vložky, se popisují dle ČSN EN 1443. Komíny stejného zatřídění mají tedy (logicky) i stejné vlastnosti a jsou stejně výhodné - opět bez ohledu na použitý materiál.
Dřevěné pelety (jako takové) jsou kousky dřeva bez jakýchkoliv příměsí slisované tlakem do minimálního objemu, který zajistí optimálnější průběh a řízení hoření, než kusové dřevo.
"Agresivita spalin z pelet" je tedy v lepším případě hloupost, v horším cílená snaha nesmyslnou dezinformací získat prodejní výhodu.
Samozřejmě jak u keramických, tak nerezových vložek jsou na českém trhu materiály kvalitní, méně kvalitní a vysloveně nevyhovující. Jednoduchým vodítkem může být cena a renomé výrobce.
Pokud lze závěrem něco doporučit, tak obrátit se na prověřeného renomovaného výrobce, který navrhne řešení odpovídající daným teplotním a tlakových poměrům s příslušnou odolností a za zvolené řešení ponese zodpovědnost. Na použitém materiálu pak v principu nezáleží.
Odpovídá:  Ing. Walter Sodomka - EKIS Kamenice APOKS tisk