Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

1.7.19 / dotaz č. 108872
Dobrý den,

náš dům (a podobně i okolní domy z našeho developerského projektu) řeší, že nám začínají odcházet atmosférické plynové kotle a je nutný přechod na kondenzační kotle, úprava komínů a další hromady nepříjemností.

Jedním řešením by mohl být přechod na elektrokotle.

Vím, že je vytápění elektřinou dražší než vytápění plynem. Jen nevím, kolik by to v našem bytě bylo. Jde o 60 m2, 3+kk.
Aktuálně ročně za plyn zaplatíme 10 800 Kč.

Má přechod na vytápění a ohřev vody nějaká úskalí?
Vážený pane,
při přechodu na vytápění elektřinou je třeba zvážit následující:

1/ Je třeba zvýšit velikost jističe, např. pro elektrokotel 20 kW je třeba zvýšit jistič o 3x32 A. Nejprve tedy musíte požádat vašeho distributora (PRE, E.ON, ČEZ) o vyjádření, zda je ve vašem domě možno takto zvýšit kapacitu el. přípojky. Pokud by elektrokotel chtělo použít více bytů v domě, je možné, že někde toto zvýšení nebude možné.

2/ Dále bude asi nutno upravit elektroinstalaci v bytě, případně i v domě.

3/ Z hlediska investičních nákladů je elektrokotel výrazně levnější než plynový kondenzační (cca 20 tis. Kč oproti 40 až 50 tis. Kč), rovněž instalace je jednodušší (u kondenzačního kotle musíte kromě vyvložkování komína zajistit i napojení odvodu kondenzátu na kanalizaci). Nechte si udělat nabídky od dodavatele. Pozor: pokud váš stávající plynový kotel zajišťoval i ohřev vody, musíte počítat i s investici do bojleru (a bojler někam umístit a napojit na stávající rozvody). To celkovou investici dále zvýší, přesto asi bude výrazně levnější, než instalace plyn. kotle.

4/ V současnosti můžete pro el. vytápění použít tarif D57, kde je cena elektřiny v nízkém tarifu (20 h/den) cca 2,4 Kč/kWh (cena závisí na vašem distributorovi a na dodavateli tzv. silové elektřiny). Stávající cena tepla z plynového kotle je cca 1,1 Kč/kWh, náklady na vytápění se tedy cca zdvojnásobí (spotřeba energie klesne cca o 15 %).

5/ Sníží se cena elektřiny pro domácnost. Pro domácnosti, které elektřinou netopí, se běžně používá tarif D02, kde je cena cca 4,2 Kč/kWh. Zhruba na polovinu vám tedy klesnou náklady na osvětlení, provoz chladničky atd. Zvýší se ale stálé platby, o několik stokrorun měsíčně. Doporučuji vzít si k ruce faktury za elektřinu a plyn, kde máte uvedenou spotřebu v kWh a pomocí kalkulačky ERÚ si spočíst konkrétní změnu nákladů na elektřinu (můžete uvažovat, že při použití kondenzačního plynového kotle se spotřeba plynu sníží cca o 10 % oproti současné, při přechodu na elektřinu bude spotřeba v kWh asi o 15 % nižší).
http://www.eru.cz/cs/srovnani-nabidek-elektriny


Doporučuji porovnat si náklady na instalaci obou typů kotlů s náklady na energie za příštích cca 15 let. Je potřeba započítat náklady na plyn i elektřinu.

S pozdravem
K. Srdečný