Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

8.10.19 / dotaz č. 112111
Dobrý den,

rekonstruuji menší rodinný domek a moc prosím o radu s výběrem plynového kondenzačního kotle, který by měl sloužit jak pro vytápění, tak i pro přípravu teplé vody.

Nejdříve informace k domu: jedná se o podsklepený, patrový domek o podlahové ploše cca 188 m2, což je i celkový obytný prostor. Budou vyměněna všechna okna za plastová s trojsklem (Uw=0,87 W/m2K), taktéž vstupní dveře (Ud=1,15 W/m2K). Fasáda bude zateplena šedým EPS 120 mm a střecha pravděpodobně foukanou izolací v síle 20 cm se součinitelem tepelné prostupnosti 0,038. Otopná soustava bude řešena novými radiátory, které byly, vzhledem k prostoru, navrženy topenářem. Nové budou také rozvody po domě. V domácnosti budou pravidelně žít 2 lidé, do budoucna možná více. Podzemní patro bude vytápěno. Celková tepelná ztráta domu bude podle energetického poradce cca 10,5-11 kW. Umístění kotle je uvažováno v technické místnosti v suterénu, kde je dostatek prostoru.

Jelikož v domě budou 2 koupelny, tak máme požadavek na komfort přípravy teplé vody v tom smyslu, že bychom chtěli, aby kotel zvládl dodat teplou vodu např. na napuštění vany (umístěné v horním patře) a zároveň také na sprchování v koupelně v přízemním podlaží. Místnosti by byly vytápěny na 21 stupňů. Podle vyjádření topenáře máme na soustavě tzv. vracečku a teplá voda v soustavě bude obíhat.

Byl nám nabídnut kotel Protherm Panther Condens 25 s připojením externího zásobníku. Min/Max výkon OV/TV při tep. spádu 80/60 °C je 5,1-25,5 kW. Kvůli vzhledu (nemá externí zásobník na teplou vodu), technologii a uživatelsky pokročilému ovládání by se mi líbil spíše Viessmann Vitodens 222-W ve výkonové verzi 2,5-19 kW (případně 2,5-11 kW) při tep. spádu 80/60 °C. Tento kotel mě zaujal tzv. nabíjeným zásobníkem o objemu 46 l a výrobce k tomu uvádí, že toto množství je při odběru teplé vody srovnatelné s odděleně instalovaným 150 litrovým zásobníkem teplé vody. Nevím, zda se tomuto tvrzení dá věřit a zda by takový kotel opravdu zvládl naše požadavky, nebo zda je nutný externí zásobník.

Byly mi také doporučovány kotle od firmy Buderus a Baxi, ale ani u ostatních výrobců se nedokážu úplně zorientovat. Rád bych měl kvalitní kotel, který vydrží dlouho funkční, ale zároveň by měl být ekonomický a spínat opravdu pouze potřeby. Četl jsem mnoho článků o tom, jak se do kondenzačního kotle vrací příliš teplá voda, o tom, jak je příliš vysoký minimální výkon a o tom, jak potom kotle neustále spínají hořák. Po všech těchto informacích bych v tomto ohledu přivítal radu, abych dokázal vybrat kotel, který bude výkonově dostačovat a zároveň bude šetrný jak k životnímu prostředí, tak i k mé peněžence.

Předem velice děkuji.
Dobrý den,
děkujeme Vám za dotaz.

Jako první bych rád upozornil, že pokud se jedná o stávající stavbu, kterou hodláte rekonstruovat ve formě zateplení a výměny oken ve Vámi popsaném rozsahu, bude se jednat o tzv. větší změnu dokončené budovy, která vyžaduje tvorbu průkazu energetické náročnosti budovy (PENB). Dílčím výsledkem tohoto PENB budou také min. tloušťky zateplovacích materiálů, takže pozor aby jste byl s tímto faktem v souladu.

Dle Vašeho zadání se tedy jedná o zateplený rodinný dům (RD) s plynovým kondenzačním kotlem v návrhovém stavu pro účely vytápění a přípravy TV. Při zohlednění většího počtu osob v budoucnu a vysokým špičkovým odběrům (vana+sprcha zároveň) bych rozhodně volil připojení externího zásobníku - můžete si pak dovolit kotel s nižším tepelným výkonem. Z osobní zkušenosti mi průtokový ohřev nevyhovuje z důvodu občasného pulzování teplot tekoucí vody (studená/horká). Předpokládaná denní dávka teplé vody pro osobu v RD je 40 litrů/den. Pro 2 osoby se tedy jedná o zásobu 80 litrů teplé vody. Při zohlednění cen za zásobníky bych určitě volil zásobník 120 až 160 litrů s ohledem do budoucna. V případě, že se Vám jedná o estetický vzhled a kompaktnost, volil bych zdroje s integrovaným zásobníkem o zmíněné velikosti např. Buderus Logamax plus GB172 T o jmenovitém výkonu 14 kW, nebo také Viessmann Vitodens 222-F o jm. výkonu 17 kW. Spíše bych se přikláněl k Buderusu, protože má výkonovou řadu v souladu s tepelnou ztrátou Vašeho RD. Pro Vaší orientaci ohledně tepelného výkonu kotle - pokud externí zásobník tak cca 14 kW, pokud bez zásobníku tak přes 20 kW kvůli průtokovému ohřevu. Pokud Vám nebude vadit externí zásobník, investiční náklady budou nižší.

Dovolím si seřadit značky výrobců dle vlastních zkušeností a názoru: Buderus > Viessmann > Panther-Baxi. Při požadavku na kvalitní kotel, který dlouho vydrží, tak bych volil první dva výrobce (+zajímavé uživatelsky příjemné technologie). Pokud preferujete nižší cenu, tak poslední dva. Kondenzační technologie funguje tak, že čím se Vám vrací studenější zpátečka, tím dochází ke větší kondenzaci a tím většímu tepelnému výkonu a naopak. U samotné přípravy TV nedochází příliš ke kondenzaci. U vytápění to jde lépe. Dnešní kondenzační kotle pracují se srovnatelnou účinností. Proto bych se spíše poohlížel po parametrech, jako kvalita, životnost a uživatelsky příjemné vychytávky.

S pozdravem
Ing. Jiří Novotný

Odpovídá:  Ing. Jiří Novotný - EKIS Chomutov Auxilien tisk