Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

11.11.20 / dotaz č. 122434
Dobry den,
mam plynove topeni, zakoupila jsem na kazde topeni nastavitelnou programovatelnou hlavici.
S tim ze v pokoji, kde je i centralni spinac na plynovy kotel ,mam nastavenou teplotu na 25 stupnu a hlavici v temze pokoji na topeni mam nastavenou na 19 stupnu.Dnes jsem se dozvedela,zeje to spatne,ze teplotu v tomto centralnim pokoji mam mit nastevnou na mensi teplotu ,nez ma hlavice, ze takto chce kotel topit,ale hlavice ho skrti, jak je tedy dobre nastavit pteplotu na centralnim sponaci, a jak v ostatnich pokojich.
V chodbe mam nastaveno napriklad na 14 stupnu , v kouplne mam nastevene rozmezi , od 19 - 21 hodin na 24, rano na 19 a behem dne na 16 stupnu.
Zachod nastavne na 16, detsky pokoj rozmezi mezi 17- 20 na 20 stupnu , od 20 na 17 , a pres den na 18 stupnu.
Obyvak,kde je zaroven nastaven centralni termostat na 25 ,ale na hlavici mam rozmezi na den 19 stupnu , a od 18-21 hodin na 21 stupnu.
dekuji
Dobrý den,

dle Vašeho popisu soudím, že pokud je regulace takto decentralizována, bude nutné jít pravidlem vzdálenosti od kotle, a to právě tak, že pokud nechcete systém škrtit a poslední pokoj nemít pod hranicí Vaší nastavené teploty, tak bude nutné zvýšit i teploty v ostatních pokojích tak, že teplota v pokoji nejblíž kotli by měla být 20-22°. Uvidíte, jak se to projeví v ostatních pokojích, zdali budou Vaše požadované teploty dosaženy.
Nerozumím tomu, na čem máte nastavenou teplotu 25° v místnosti s kotlem - máte ještě prostorový termostat nebo je to nastaveno přímo na kotli? - když máte osazenu v tomto pokoji hlavici, kterou regulujete otopné těleso.
Neznám konkrétní dispozice Vašeho bytu ani projektovou dokumentaci vytápění, která to měla zohlednit a navrhnout, takže více to posoudit nemohu. Jinak chodba kolem 15°, pokoje 20° a koupelna 24° je standardní.

Děkujeme za dotaz a přejeme pěkný den.

EKIS SIGREEN Kolín
Odpovídá:  Mgr. Jindřich Syrový ml. - EKIS Kolín SIGREEN
Téma:  Plyn
tisk