Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

4.11.20 / dotaz č. 122441
Dobrý den, máme zájem o PLLostrovní fotovoltaiku kombinovanou s větrnou elektránou o výkonu 1200W pouze pro vlastní spotřebu.
Větrnou elektrárnu máme zájem umístit na střechu chaty/budovy.
1) Je pravda, že není zapotřebí žádné povolení, nebo ohlášení?
2) Je potřeba souhlas sousedů?
3) Údajně není potřeba žádné povolení pokud nedojde ke změně stavby. Co je myšleno změnou stavby?
Díky moc.
Vážený pane,
doporučujeme řešit vaše otázky s příslušným stavebním úřadem. Názor naší energetické poradny není rozhodující. K vašim otázkám:

Ad 1) Podle stavebního zákona (zákon č. 183/2006 Sb.) není vyžadováno stavební povolení ani ohlášení stavby a zařízení pro výrobu energie s celkovým instalovaným výkonem do 20 kW s výjimkou stavby vodního díla - viz §103 odst. 1 písm. e). Domníváme se tedy, že elektrárnu můžete postavit bez ohlášení.

Ad 2) Souhlas sousedů je zákonem vyžadován v rámci stavebního řízení. Pokud tedy stavební úřad stavební řízení nebude zahajovat, souhlas sousedů nepotřebujete. Je ale možné, že by vaši sousedi ocenili, kdybyste se jich zeptal na jejich názor neformálně.

Ad 3) Změnou dokončené stavby se ve stavebním zákoně rozumí mj.: nástavba, kterou se stavba zvyšuje, - viz §2 odst. 5). Domníváme se, že větrná elektrárna není nástavba, ale opět doporučujeme konzultovat se stavebním úřadem.

Přejeme bezproblémový provoz elektrárny!
Jiří Beranovský, Karel Srdečný
Odpovídá:  Ing., Ph.D., MBA Jiří Beranovský - EKIS Praha Ekowatt tisk