Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

16.11.20 / dotaz č. 122472
Dobrý den, potřebuji vyřešit výměnu starého kotle na tuhá paliva za jiný zdroj tepla.
Vůbec si nedokáži vybrat a rozhodnout se co je pro můj dům nejlepší.
Můžete mi prosím poradit jak postupovat?
děkuji
Dobrý den,
obecně jsou dnes nejčastější tři varianty vytápění pro rekonstrukce a to plynový kondenzační kotel, tepelné čerpadlo a automatický kotel na biomasu. Výběr samozřejmě záleží na konkrétním objektu a situaci.
Bezúdržbovou variantou je plynový kondenzační kotel, kde cena plynu je za cca 1,40 Kč/kWh. Ovšem pokud nemáte plynovou přípojku, došlo by k nepoměrnému prodražení za její vybudování.
Druhou variantou je automatický kotel na biomasu (např. peletky), který je ekologickou variantou. Cena za instalaci bude mírně vyšší, než u plynového kondenzačního kotle (s již vybudovanou přípojkou plynu). Cena peletek se pohybuje kolem 1,50 Kč/kWh, ale je proměnlivá v průběhu roku a dle prodejce. Tato varianta není bezúdržbová a vyžaduje určitou práci z Vaší strany a prostor pro uskladnění peletek.
Třetí varianta je tepelné čerpadlo. Buď v řešení vzduch/voda nebo pokud máte dostatečně velký pozemek země/voda. Cena za elektrickou energii pro pohon čerpadla poté vychází na cca 0,8 Kč/kWh, ale je nutné vzít v potaz nejvyšší investiční výdaje. Tepelné čerpadlo pracuje s vyšší účinnosti při nižším teplotním spádu otopné soustavy, proto pokud máte otopnou soustavu na vyšším teplotním spádu (klasicky 65/55°C) je vhodné upravit i otopnou soustavu na nový zdroj tepla.
Dále je možnost čerpat dotaci na nový zdroj tepla a to buď z programu Nová zelená úsporám, pokud máte automatický kotel na tuhá paliva, který nedosahuje alespoň 3.emisní třídy a dále z Kotlíkové dotace pokud máte kotel na tuhá paliva s ručním přikládáním, který nedosahuje alespoň 3.emisní třídy. Kotlíkové dotace jsou závislé na kraji a momentálně nejsou nové vypsané.
David Stanek, EnergySim s.r.o.