Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

12.3.21 / dotaz č. 124436
Dobrý den. Prosím o radu. Mám 2 otázky . 1. Momentálně Viadrus 30kW palivo 3,5 t.hnědých briket. Na starším nezatepleném baráku bude v celém půdorysu v nejbližší době přistavěnou podkroví. Přemýšlel jsem o automatu na ořech 5. emis. třída. Ovšem je tady jedna velká otázka. Jak to bude s uhlím do budoucna? Bude z důvodu omezováni produkce CO2 spojené se snižováním poptávky a následně těžby uhlí dostupné pro maloodběratele třeba za 10 ,20 let? A jestliže ano tak za jakou cenu? 2. Existuje nějaká případná , cenově srovnatelná alternativa vytápění? Dřevo ne - mám starší rodiče. Plyn a pelety taky ne - vysoká cena. Prosím poraďte . Zdravím a děkuji
Dobrý den,

děkujeme za Váš dotaz.

Lze předpokládat, že v nejbližší budoucnosti bude uhlí stále jedním z využívaným zdrojů. Nicméně vláda se v současnosti na základě doporučení Uhelné komise zabývá ukončením využití uhlí pro výrobu tepla v ČR. Jak dlouho bude uhlí dostupné pro maloodběratele a za jaké ceny lze v horizontu 20 let jen těžko předpovídat.

Jako varianta zdroje tepla pro vytápění by bylo možné zvážit rostlinné pelety, jsou o něco levnější než dřevěné pelety, případně dřevní štěpku. Obojí v kombinaci se zplyňovacím kotlem disponujícím automatickým přikládáním, aby rodiče nemuseli ke kotli příliš často.

Kolegové Vás budou kontaktovat kvůli případným detailům.

Přeji hezký den.

Odpovídá:  Ing. Pavlína Šicová* - EKIS Brno ENKIS
Téma:  Uhlí
tisk