Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

28.6.21 / dotaz č. 127120
Dobrý den, v roce 1983 jsme koupili starší domek z roku 1901. V témže roce jsme v domě instalovali ústřední topení a kotel značky Viadrus U22 na koks, uhlí, dřevo.
V roce 1993 byl v části obce rozveden plyn. Chtěli bychom starý kotel Viadrus U22 vyhodit a zakoupit nový plynový kondenzační kotel.
Máme vůbec nějakou, alespoň malou šanci na kotlíkovou dotaci dosáhnout? Vím, ze sdělovacích prostředků, že je potřeba před vyhlášením dotací alespoň týden před krajským úřadem bivakovat.
Což by mi naprosto nevadilo.
Velmi bych ocenila, pokud bych měla to štěstí a odpověděli byste mi, děkuji.
Srdečně Vás zdravím
Dobrý den,
pokud máte kotel na uhlí napojený na otopnou soustavu, tak musíte skutečně žádat o dotaci přes tzv. kotlíkovou dotaci. Novou zelenou úsporám využít aktuálně nelze. Bohužel však kotlíkové výzvy už skončily. V současné době je to s dotacemi tak, že letos dobíhá sedmileté programové dotační období a bude startovat nové. Některé dotační tituly budou spuštěny ještě letos, některé až v příštím roce. Dle předběžných informací by měly být dotace na kotle nastaveny tak, že bude je možné čerpat tak jako dosud přes kotlíkové dotace (pro občany s nižšími příjmy) a pro ostatní to bude možné za méně výhodných podmínek z programu Nová zelená úsporám 2030. Nyní tedy nezbývá než čekat, až budou nové dotační tituly spuštěny, u NZU 2030 to lze očekávat v řádu měsíců, u kotlíkovek pravděpodobně až příští rok. Doporučuji sledovat média.
Odpovídá:  Ing. Jindra Novotná* - EKIS Hradec Králové ENKIS
Téma:  Plyn
tisk