Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

26.7.21 / dotaz č. 128173
Dobrý den, máme starý dům a v tuhle chvíli starý kotel na tuhá paliva v kotelne v přízemí domu. Bohužel je to dost nešťastné místo blízko kuchyně, takže se během topné sezóny šíří uhelný prach do celého domu. Čeká nás vymena Kotle za nový, automaticky... kotelna je malá a je nutné provést stavební úpravy. Napadlo mě kotel přemístit do sklepa,ALE do sklepa nedosahuje komín, který je již vyvlozkovan.. dalo by se nějak "probourat" do sklepa s tím, že by tam vedla pouze komínová vložka bez obezdeni komínu? Je staticky bezpečné, narušit spodek stávajícího komínu otvorem pro vložku vedoucí do sklepa?
Případně jak by se to dalo provést?
Odpověď na Vaši závěrečnou otázku je poměrně jednoduchá – zpracovat projekt !! Projektant za svůj projekt ze zákona ručí a Vy získáte odbornou osobu, která bude stát na Vaší straně a pomůže Vám s řešením problémů nezávisle na dodavateli, nebo zhotoviteli. První otázkou na kterou byste měli s projektantem hledat odpověď je, zda osazení nového automatického kotle je pro Vás skutečně nejvýhodnější variantou.

Z Vašeho dotazu vyplývá, že:

máte objednaný, možná již zaplacený nový kotel
máte vyvložkovaný komín
a současně celá akce není technicky doladěna.
Píšete, že kotelna je malá, ale pravděpodobně byla malá již ve fázi rozhodování o výměně kotle. A přesně v té době bylo třeba zvážit všechny varianty, a nechat zpracovat projekt, který lze zahrnout do nákladů dotace. Pokud není zpracován projekt, čeká Vás patrně ještě množství podobných zjištění, přičemž tím posledním může být to, že ačkoliv po výměně kotle soustava nefunguje, nemůžete to nikde reklamovat, protože tím, že jste nenechala zpracovat projekt jste fakticky za návrh řešení převzala odpovědnost.

Vámi popisované úpravy komínového tělesa nelze obecně doporučit, ovšem záleží na posouzení kominíka a případně i statika, které je ale možno provést pouze osobní prohlídkou stavby.
Odpovídá:  Ing. Walter Sodomka - EKIS Kamenice APOKS
Téma:  Uhlí
tisk