Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

25.10.21 / dotaz č. 133063
Dobrý den, celý byt mám na plyn, jen komín nemám vyvložkovaný - v koupelně karma, načetli mi to na 27.000, vyvložkování, ale někdo radí bojler, v bytě jsem sama a vanu nenapouštím, pouze se sprchuji a umývám přes karmu nádobí - vyplatí se mi spíše bojler nebo nechat vložkovat komín a časem koupit i karmu - stávají jde, ale je jí už 25 let...moc díky za radu.
Dobrý den,
z dotazu není jasné, jak je řešeno vytápění, ale budu předpokládat, že se jedná např. o lokální plynová topidla (vafky), které nejsou napojeny na komín.
Jedná se tedy pouze o způsob přípravy teplé vody.

Na jedné straně tedy máme nutnou investici do vyvložkování komína 27 tis. Kč (Asi se jedná o velkou výšku komína, cena je poměrně vysoká).
Náklady na instalaci bojleru by mohly být i nižší. Bojler podle velikosti stojí do 10 tis. Kč. K tomu je potřeba připočítat náklady na instalaci bojleru a elektrické zapojení. Bude potřeba zřídit HDO a elektrickou sazbu pro akumulační ohřev vody. Předpokládám, že celková cena by měla být o něco nižší než je cena vyvložkování komína. Doporučuji si na toto řešení nechat připravit konkrétní cenovou nabídku pro porovnání investičních nákladů.

Provozní náklady:
Momentálně se velmi dynamicky mění cena za energie. Je otázkou, zda je to trvalý stav, nicméně je potřeba se dobře informovat, jaká cena by se Vás týkala.
Dle aktuálního ceníku PRE a.s. stojí 1 kWh elektřiny pro přípravu teplé vody (v nízkém tarifu) cca 2,4 Kč/kWh.
Cena zemního plynu od Pražské plynárenská a.s. byla do října dle ceníku cca 1,4 Kč/kWh, ale podle nového ceníku poskočila na 2,9 Kč/kWh.
Budeme-li předpokládat, že se Vás jako stávajícího zákazníka týkají spíše původní ceny, tak při průměrné spotřebě energie na 1 osobu, vychází cena na ohřev v elektřině přibližně na 1700 Kč/rok, v zemním plynu cca 1150 Kč/rok.
Rozdíl za rok mezi plynem a elektrickou energii na 1 osobu činí hrubým odhadem 500 Kč (v "původních" cenách) ve prospěch plynu.

Pokud by však platila cena zemního plynu 2,9 Kč/kWh, a cena elektřiny 2,4 Kč/kWh, vycházel by plyn cca o 700 Kč dráž. Je tedy opravdu dobře porovnat ceny jednotlivých komodit, snad se v brzké době ustálí.
Do současné doby byl plyn provozně levnější než elektřina, dnes to zjevně nemusí vždy platit.

Doporučení:
Pokud není investice do vyvložkování komína akutní, doporučuji vyčkat na vývoj cen elektřiny a zemního plynu. V mezičase doporučuji poptat instalaci bojleru, kvůli konkrétní výši investice.
Následně se rozhodnout podle rozdílu v investičních nákladech a dle cen elektřiny a zemního plynu.
Pokud bude rozdíl v investičních nákladech výrazná, zřejmě se Vám vyplatí zvolit investičně levnější nabídku, jelikož provozní náklady pro 1 osobu nejsou až tak dramaticky jiné.
Odpovídá:  Ing. Zdeněk Ročárek - EKIS Praha EnergySim
Téma:  Ostatní, Plyn
tisk