Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

2.12.21 / dotaz č. 134273
Dobrý den,
prosím o názor, zda by šlo novostavbu smuteční obřadní síně se zázemím, která je dle projektanta stavby užívána jen část roku a její odhadovaná spotřeba energie je nižší než 25 % spotřeby energie , k níž by došlo při celoročním užívání (stejně jako rekreační objekt dle písm. d) odst. 5, § 7 zák 406/2000 ) posuzovat pro účely zpracování PENB stejně jako rekreační objekt , byť jím tato stavba není ? PENB by byl zpracován nicméně pro potřeby hodnocení by stavba byla "bez požadavku". Děkuji.
Vážený pane, děkujeme za váš dotaz.

Je zřejmé, že vyžadovat u budovy smuteční síně splnění požadavků na budovu s téměř nulovou spotřebou energie by bylo neekonomické.
Rozhodně však tuto budovu nelze považovat za „stavbu pro rodinnou rekreaci“ - zákon č. 406/2001 Sb. se zde odvolává na definici uvedenou ve vyhl. č. 501/2006 Sb. Vyhláška uvádí: „stavbou pro rodinnou rekreaci [se rozumí] stavba, jejíž objemové parametry a vzhled odpovídají požadavkům na rodinnou rekreaci a která je k tomuto účelu určena; stavba pro rodinnou rekreaci může mít nejvýše dvě nadzemní a jedno podzemní podlaží a podkroví.

Domníváme se, že smuteční síň spadá spíše do kategorie „budov navrhovaných a obvykle užívaných jako místa bohoslužeb a pro náboženské účely“ kde rovněž nemusí být splněny požadavky na energetickou náročnost budovy - viz zák. 406/2000 Sb, §7, odst. 5 písm. c).

Upozorňujeme, že jde jen o názor naší poradny. Zákon je oprávněn vykládat pouze soud (nikoli SEI či stavební úřad či ministerstvo). Případný spor by tedy musel řešit soudní cestou.

Přejeme úspěšnou stavbu!
Jan Truxa, Karel Srdečný