Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

3.12.21 / dotaz č. 134343
Dobrý den, mám dotaz, týkající se novostavby v památkové zóně. A nejasností ohledně zapracování/nezapracování průkazu.

Dle zákona 406/2000 Sb., § 7 odst. 5 písm. b) rozumím, že pokud mám závazné stanovisko od orgánu státní památkové péče, nemusím u novostavby plnit požadavky pro energetickou náročnost budovy.
- to je celkem jasné

Nejsem si ale jist, jestli si ani nemusím opatřit průkaz dle zákona 406/2000 Sb., § 7a odst. 5, když se povinnost opatřit si průkaz nevztahuje na písm. a), c), d), e), g), h), i) a j) + na budovy, které nejsou kulturní památkou, ale nacházejí se v památkové rezervaci.

Vyplívá z tohoto popisu, že budova v památkové zóně stejně jako budova v památkové rezervaci nemusí se závazným stanoviskem splňovat parametry novostavby a ani nemusí být opatřen průkazem?

Nebo u novostavby v památkové zóně nemusím se závazným stanoviskem splňovat parametry novostavby a budovu musím "odevzdat" spolu s průkazem energetické náročnosti budovy, který dle § 7 odst. 5 písm. b) nemusí splňovat parametry?

Děkuji za Váš čas, s pozdravem

§ 7 odst. 5 ZHO* stanovuje, ve kterých případech nemusí být dodržovány požadavky na snižování energetické náročnosti. Konkrétně v písm. b) je uvedeno, že požadavky § 7 odst. 1-3 ZHO nemusí být splněny u budov, které jsou kulturní památkou, anebo nejsou kulturní památkou, ale nacházejí se v památkové rezervaci nebo památkové zóně, pokud by s ohledem na zájmy státní památkové péče splnění některých požadavků na energetickou náročnost těchto budov výrazně změnilo jejich charakter nebo vzhled; tuto skutečnost stavebník, vlastník budovy, společenství vlastníků jednotek nebo v případě, že společenství vlastníků jednotek nevzniklo, správce jednotek doloží závazným stanoviskem orgánu státní památkové péče.

§ 7a ZHO v odst. 1-3 stanovují povinnost při nakládání s budovou/ucelenou částí zpracovat průkaz energetické náročnosti. V odst. 5 téhož § je uvedeno, že povinnosti podle odstavců 1 až 3 se nevztahují na případy uvedené v § 7 odst. 5 písm. a), c), d), e), g), h), i) a j) a na budovy, které jsou kulturní památkou, anebo nejsou kulturní památkou, ale nacházejí se v památkové rezervaci.

Z výše uvedeného je patrné, že průkaz energetické náročnosti nemusí být zpracován, jedná-li se o kulturní památku či o budovu v památkové rezervaci, je-li to doložené stanoviskem orgánu památkové péče. To se ovšem nevztahuje na budovy v památkové zóně. Pro budovy v památkové zóně musí být zpracován průkaz, je-li s touto budovou/ucelenou částí nakládáno ve smyslu § 7a odst. 1-3 (tedy i výstavba).


*ZHO – zákon č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií, ve znění pozdějších předpisů
Odpovídá:  Ing. Walter Sodomka - EKIS Kamenice APOKS tisk