Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

12.1.22 / dotaz č. 134679
Dobrý den, rád bych se zeptal na několik věcí ohledně vytápění. Máme cca 30 let starý dům a k topnému okruhu je připojená i dílna, která je sice novější, ale stěny také nejsou zatepleny. Momentálně topíme kombinací dřeva a uhlí. Z důvodu nízké emisní třídy kotle budeme muset zvolit jiný způsob vytápění. Stávající kotel má myslím 20 nebo 22 kW, ale co jsem zkoušel zde hledat informace, tak je nutné nechat si zpracovat celkové tepelné ztráty. Jinak nelze nijak odhadnout přibližné náklady na vytápění jiným kotlem a dimenzovat kotel, je to tak? Vzhledem k topení otopnými tělesy a pravděpodobně celkem velké tepelné ztrátě domu jsme zavrhli tepelné čerpadlo vzduch/voda. A vrt ani zemní kolektor tu bohužel neuděláme kvůli místu. Plyn zde není přiveden a obec to ani zatím nemá v plánu. Zbyly nám tedy asi jen 2 varianty. Zplynovací kotel na dřevo nebo kotel na pelety. Z hlediska komfortu se nám zamlouvají pelety, ale nemáme představu, kolik tun bychom na topnou sezónu potřebovali. Případně, jestli je ještě nějaká alternativa. Děkuji.
Dobrý den,
ano, je to tak.
Pro správný návrh topného zdroje je potřeba stanovit potřebu energie na vytápění a znát skutečnou tepelnou ztrátu objektu. Ve vašem případě jsou pelety dobrou volbou. Pro průměrnou domácnost obývající rodinný dům s tepelnou ztrátou okolo 60–70 GJ činí spotřeba pelet na topnou sezónu ročně pouze 4–5 tun.
Jedná se o palivo s výbornou výhřevností kolem 18 MJ/kg, resp. 5 kWh/kg, čímž konkuruje mnohým druhům uhlí. Pro skladování pelet postačí stávající kotelna, sklep či nějaká technická místnost. Takový prostor ve Vašem domě předpokládám máte, pokud topíte uhlím a dřevem. Na rozdíl od uhlí se jedná o velmi čistý a komfortní způsob vytápění. V porovnání s fosilními palivy pak mají pelety v dlouhodobém horizontu ustálenější ceny kolem 6,50 - 8,50 Kč/1 kg při odběru většího balení.

Z programu "Nová zelená úsporám" můžete získat dotaci na kotel na biomasu vč. akumulační nádrže/se samočinnou dodávkou paliva (80 000 Kč) nebo na kotel na biomasu se samočinnou dodávkou paliva a celosezónním zásobníkem pelet (100 000 Kč).
Dále bych Vám doporučil do budoucna realizovat další opatření ke snížení energetické náročnosti budovy, které budou odpovídat současným požadavkům. Tím snížíte potřebu energie na vytápění, resp. spotřebu pelet na vytápění. Mezi nízkonákladové opatření patří například správná regulace otopného systému, mezi nákladnější pak zateplení obvodového a střešního pláště, výměna oken a dveří. Na tyto opatření můžete získat také dotaci z programu "Nová zelená úsporám", viz odkaz https://novazelenausporam.cz/rodinne-domy/
S pozdravem,
Lubomír Tichý