Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

20.2.22 / dotaz č. 136065
Dobrý den,

rád bych si nechal komplexně poradit, která opatření na snížení spotřeby energie na vytápění a ohřev TUV realizovat, včetně zpracování projektu, vyřízení dotací atd.

Jde o rod. dům užit. plocha 160m2, spotřeba plynu v ekvivalentu Mwh je cca 35 Mwh ročně na topení a ohřev TUV. Plánujeme solární panely 9kwp s baterií, potřebovali bychom poradit další opatření k tomuto s cílem minimalizace spotřeby z jiných zdrojů energie.
Dobrý den,

komplexní radu je možné provést na základě analýzy a stanovení energetických ztrát a slabých míst daného objektu. Může k tomu posloužit např. PENB. Na tomto základě je pak možné navrhnout konkrétní úpravy a vyčíslit, k jakým úsporám by došlo díky zvolenému opatření. Ať již zateplení, výměnou zdrojů, instalací nových úsporných technologií, či např. zmíněnou instalací FVE elektrárny.
Součástí návrhu a vyhodnocení daných opatření je vhodné udělat propočet případné možné výše dotace či státního příspěvku, které je pro dané opatření možné získat, např. z programu Nová zelená úsporám. Z pohledu dotačních titulů i celkového přínosu pro objekt má smysl provádět komplexní řešení, které povede k maximálnímu snížení spotřeby energií.

Za tímto účelem je možné se obrátit na energetického specialistu či odbornou firmu, věnující se tomuto odvětví.