Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

2.3.22 / dotaz č. 136439
Dobrý den, máme zateplený dům s jednoduchým (sedlovým) tvarem střechy, orientace západ/východ napojený na jediný zdroj energie - elektřinu. V domě je starší elektrokotel.
Rádi bychom investovali do energetické soběstačnosti domu.
Jde nám především o zajištění co možná největší míry soběstačnosti při využití obnovitelných zdrojů energie (řešení však musí být i finančně dostupné).
Je možné konzultovat s vámi?
Dobrý den,
v případě stávajícího (i zatepleného) objektu vytápěného elektrokotlem je pro Vás pravděpodobně nejvýhodnější investice do tepelného čerpadla na vytápění a přípravu teplé vody. V tomto případě je výměna elektrokotle za TČ podporována i dotačním programem Nová zelená úsporám nebo Kotlíkové dotace (pokud se řadíte mezi nízkopříjmové domácnosti).

V případě realizace solárního termického systému lze uspořit zejména na spotřebě za teplou vodu a částečně za přitápění.

V případě realizace solárního fotovoltaického systému lze uspořit zejména na běžných spotřebičích, teplé vodě a okrajově na přitápění. Fotovoltaický systém lze realizovat s nebo bez akumulace přebytečné energie do bateriového úložiště nebo formou tepla do vodního zásobníku. Fotovoltaiku lze také efektivně propojit s tepelným čerpadlem.
Na oba solární systémy je možné opět žádat dotaci z programu Nová zelená úsporám.

Ohledně finanční náročnosti je nutné posoudit zejména spotřeby v objektu a také možnosti umístění jednotlivých technologií.

Dále je možné se obrátit na kteréhokoliv energetického specialistu (https://www.mpo-efekt.cz/cz/ekis/strediska-EKIS) a probrat s ním Vaše konkrétní představy, finanční možnosti a možnosti realizace.
Odpovídá:  Ing. Matouš Juráň - EKIS Praha EnergySim tisk