Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

4.3.22 / dotaz č. 136612
Dobrý den. Stavíme si s manželem a dětmi rodinný domek. Máme jej cca z 80% rozestavěný. Teď nás čeká řešení přípojek. Chtěli jsme si do domku nechat udělat přípojku na plyn, kterým bychom topili a zároveň na něm vařili, a dále přípojku na elektřinu, vodu a kanalizaci. Tak je to uvedeno i v projektové dokumentaci. Jak ale sledujeme vývoj cen energií a do toho situaci kolem Ruska a Ukrajiny, přemýšlíme, jestli je to dobrý nápad nechat si dělat přípojku na plyn. Jestli raději nepředělat projekt na topení elektrickým kotlem? Ušetřili bychom tak poměrně velkou částku za přípojku + revize + plyn. kotel, navíc budeme mít v záloze při výpadku el. energie krbová kamna. Můj dotaz tedy zní, jestli je v dnešní době rozumné si ještě nechávat budovat plynovou přípojku s tím vším, co to obnáší - máme ještě čas si to rozmyslet - nebo dát jednoznačně přednost elektřině?
Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
bohužel se nyní nacházíme v extrémně turbulentní době (pád dodavatelů energií, válečný konflikt), kdy ceny komodit, a to nejen plynu, letí strmě vzhůru a obávám se, že v tuto chvíli nedokáže nikdo relevantně odpovědět, jak se situace dál bude vyvíjet.
Je třeba ale také upozornit na plnění požadavků legislativy, především z hlediska energetické náročnosti budovy. Nevím, kdy jste žádali o stavební povolení, ale předpokládám, že jste předkládali i průkaz energetické náročnosti domu (PENB). Na výstavbu nových domů jsou kladeny určité požadavky a předpokládám, že jste dům měli navržený s plynovým kotlem a dům splňoval tehdejší požadavky. Změnou způsobu vytápění a přípravy teplé vody, např. vámi uváděnou záměnou za elektrokotel, se může stát, že po vás bude chtít stavební úřad před kolaudací přepočet PENB a je dosti možné, že s elektrokotlem vám dům již nesplní podmínky legislativy.
Pro serióznější poradenství ohledně možnosti změny vytápění a přípravy teplé vody by bylo třeba znát více údajů o novostavbě (jako např. tepelnou ztrátu domu, plánovaný energetický standard, počet osob v domácnosti apod). Jak jsem uváděl na začátku, cena plynu je nyní na rekordních hodnotách, to samé se ale dá říci i o ceně elektrické energie. Doporučit tedy čistě dům s elektrickým vytápěním a ohřevem teplé vody lze obecně v dnešní době jen u domů s velmi nízkou energetickou náročností a malou tepelnou ztrátou. Do úvah byste mohli zahrnout též instalaci tepelného čerpadla, které je sice investičně co se týče pořizovací ceny jednou z nejdražších variant, na druhou stranu co se týče provozních nákladů naopak jednou z nejnižších. Do úvah lze zahrnout též instalaci fotovoltaického systému, případně i vytápění biomasou jakožto hlavního zdroje.
Mohu doporučit případně bezplatnou osobní či online konzultaci s některým z našich odborníků a probrat váš problém více podrobněji.

S pozdravem
Ondřej Pokorný, energetický poradce ECČB