Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

9.5.22 / dotaz č. 138818
Dobrý den, bydlím v nájemním bytě 2+1 (42 m²) 1.patro. Topíme zde elektrickým kotlem o výkonu 8kWh. Nyní jsem zakoupil i bezdrátový termostat, který nabízí nastavení denní/noční teploty. Byt je poměrně dobře izolován, byly instalovány nová okna, do dveří jsem nalepil izolační pásky. Při dnešních vysokých cenách elektřiny jsem si nastavil zálohu na 6500Kč měsíčně, přesto mi přišel nedoplatek 3200Kč. Není to katastrofická suma ale přesto přemýšlím, jak ušetřit a tak by mě zajímalo jak efektivně používat systém el.vytápění.
Je vhodnější/efektivnější nastavit si teplotu na požadovanou hodnotu (v mém případě 23°C přes den a 18°C v noci) a tu udržovat po celou dobu (tedy nechat kotel běžet nonstop aby si teplotu jen udržoval) nebo nastavit termostat tak, aby topil např. 2h vkuse 3x za den - ráno, v poledne a večer? Mezi tím ale byt vychladne a kotel musí vynaložit více energie aby vytopil byt na požadovanou teplotu. Kolem této teorie se názory veřejnosti velmi liší. Někdo preferuje nechat kotel běžet a někdo se přiklání k občasnému vytápění. Co na to odborníci? Děkuji za informaci.
Dobrý den,
potřeba energie na vytápění bytu souvisí s kvalitou zateplení, výplní otvorů, akumulačních vlastností konstrukcí stavby, systému vytápění (radiátory / podlahové vytápění), teplotě venkovního vzduchu a také na požadované teplotě vnitřního vzduchu. To je důvod, proč nelze odpovědět úplně jednoznačně a u každého typu stavby je to jiné. Píšete, že Váš byt je poměrně dobře izolován, má nová okna a tudíž předpokládejme, že splňuje dnešní požadavky na součinitele prostupu tepla konstrukcemi. Při nočním útlumu vytápění je potřeba dodržet požadavky na tepelnou stabilitu místnosti a tím i na výslednou teplotu, které jsou uvedeny v ČSN 73 0540-2/2002 v kapitole 8. V zásadě lze říci, že pro Váš případ činí povolený pokles výsledné teploty v místnosti, v době od 22,00-6,00 v zimním období max. 3 °C. Tepelnou stabilitu a dobu nočního útlumu by Vám měl být schopen spočítat projektant vytápění. Doporučuji snížit denní teplotu na 21°C a noční útlum nastavit na 18°C. Obecně platí, že nejvíc energie se spotřebovává na vytápění vychlazené budovy, tj. doporučuji udržovat stálou teplotu přes den. Obecně také platí, že za každý 1°C nad 20°C spotřebuje o 6 % energie více.
S pozdravem,
Lubomír Tichý
Odpovídá:  Ing. Lubomír Tichý - EKIS Rakovník Ing. Tichý tisk