Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

9.5.22 / dotaz č. 138823
Dobrý den pane inženýre, mám na Vás prosbu, bydlíme na vesnice kousek od Berouna, celý dům mi jede na plyn, do konce roku mám zastropováno a pak si asi díky cenám plynu najdu most, kde budu bydlet, uměl by jste mi prosím poradit co by bylo nejlepší? přemýšlela jsem o kotli na štěpky a zateplit, ale opravdu si absolutně nevím rady. Děkuji
Vážená paní,

srdečně Vás zdravím a děkuji za Váš dotaz do poradny i-EKIS.

Současná situace je skutečně z pohledu vlastník nemovitosti komplikovaná. Podle Vašich informací pravděpodobně máte otopnou soustavu s radiátory a ohřev TV probíhá průtokově či v zásobníku. Vytápění je možné řešit různými zdroji a to i kotlem na štěpku. Důležité je nicméně snižovat energetickou náročnost objektu a to například tím, že objekt zateplíte, vyměníte okna či zateplíte střechu nebo strop nejvyššího podlaží. U ohřevu teplé vody, která je zapotřebí v průběhu celého roku, je vhodné uvažovat nad solárními systému a to buď fotovoltaikou (výrobou elektrické energie) nebo termickými panely (ohřev TV do zásobníku).
Vše by mělo v ideálním případě být propočítáno v rámci energetice optimalizace objektu s konkrétním návrhem opatření. Následně je možné využít podporu v rámci programu Nová zelená úsporám, která tato opatření podporuje. Vše samozřejmě musí být v souladu s Vašemi finančními možnostmi.
Je důležité také zmínit, že bohužel s cenou plynu a elektřiny porostou všechny vstupní suroviny pro výrobu tepelné energie a to i dřevo či pelety.

Doufám, že je odpověď dostačující, nebo pokud budete mít nějaké další doplňující dotazy, můžete je formou doplňující otázky položit zde, případně telefonicky či navštívit osobně některé z poradenských středisek EKIS ve vaší blízkosti.

S přátelským pozdravem

Ing. Ladislav Jůna
EKIS, Praha 5
Odpovídá:  Ing. Ladislav Jůna - EKIS Praha Ing. Jůna
Téma:  Plyn
tisk