Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

20.5.22 / dotaz č. 139136
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda firma, která provedla rekonstrukci spalinové cesty frézováním a vložením flexibilní nerezové komínové vložky, i když spalinová cesta byla provedena šamotovými rourami o průměru 150 mm (od technika, který komín prohlížel jsem dostal informaci, že komín je postaven z cihel a že se musí vyfrézovat; pracovníci než začali frézovat, tak tvrdili, že komín je tvořen šamotovými cihlami - bohužel jsem jim uvěřil a tak začali frézovat), je povinna předat zákazníkovi nějaký dokument nebo doklad (např. Předávácí protokol), kde bude uvedeno co firma realizovala, s jakým materiálem, dle jaké dokumentace, že spalinová cesta splňuje požadavky ČSN 73 4201 a doba záruky na jejich práci, i když to není uvedeno v objednávce. Je to zcela logický požadavek, který plní firmy provádějící činnost u technických zařízení. Nebo takový postup se nepožaduje u firem zabývajících se kominictvím (tzn. že taková firma si může dělat "co chce", aniž by byla postižena za svoje případné závady) a jakým způsobem pak mám uplatňovat reklamaci, když firmě vše zaplatím, aniž bych dostal nějaký doklad kromě faktury, kterou mám ihned uhradit. Děkuji za odpověď

Pro info emailová korespondence s firmou, která provedla rekonstrukci:
Dobrý den, fakturu jsem přijal. Než provedu platbu, potřebuji od vás jako firmy realizující spalinovou cestu dodat dle požadavků zákona č. 133/1985 Sb. v platném znění: část třetí (§§ 43 až 47) a vyhlášky č. 34/2016 Sb. § 3:
1) identifikační štítek (po rekonstrukci komínů komínovou vložkou),
2) revizi spalinové cesty před uvedením do provozu z hlediska správnosti provedení spalinové cesty a požární bezpečnosti splňující požadavky ČSN 73 4201.

Jejich odpověď:
Dobrý den,Revizní zpráva není součástí realizace. Pokud máte zájem o vystavení revizní zprávy, můžete ji objednat samostatně. V případě naší realizace komínu poskytujeme slevu na revizní zprávu 50%, tuto slevu můžete uplatnit po dobu 1 roku od data realizace. Cena za vystavení revizní zprávy po slevě je 1000,- Kč s DPH plus dopravené technika 12,- Kč/km s DPH z nejbližší pobočky tam a zpět. Revize se provádí po doplacení zakázky u kompletní spalinové cesty (po dopojení spotřebiče) a hradí se samostatně. Prosím o úhradu fakturu.


V podstatě všechny skutečnosti uvedené v dotazu jsou záležitostí dodavetelsko-odběratelských vztahů. Měly by tedy být řešeny ve smlouvě o dílo, objednávce, vymezení zakázky, kalkulací, nebo jiným dokladovatelným způsobem. Smlouva ovšem může být uzavřena i ústně, což se patrně stalo ve Vašem případě. V tom případě je rozsah i pevné vymezení dodávky velice obtížně dokladovatelné.

V každém případě práce prováděla „osoba znalá" (kominická firma), nebo dokonce „osoba znalá s vyšší kvalifikací" (revizní technik spalinových cest). V tom případě je povinností zhotovitele dodržet především platné právně závazné předpisy (zákony, vyhlášky, části norem provázaných s vyššími předpisy), ale současně i pravidla správné praxe vymezená především příslušnými ČSN a TPK. V případě, že realizace výše uvedeným předpisům neodpovídá, měl by zhotovitel na tuto skutečnost písemně upozornit a v zakázce pokračovat, až po odsouhlasení objednatelem. Tento postup lze dovozovat i v oblasti předávané dokumentace, kdy by součástí předání díla měly být relevantní doklady, minimálně z hlediska použitého materiálu, stanovení dimenze, ověření funkčnosti pro předpokládaný spotřebič, požární bezpečnosti a podobně. Pokud tyto doklady nejsou předmětem dodávky, měl by na tuto skutečnost dodavatel objednatele písemně upozornit.

Revizní zprávu spalinové cesty nelze vystavit bez připojeného spotřebiče paliv, takže revize skutečně není obvykle součástí dodávky, pokud není s realizací spalinové cesty spojena i realizace spotřebiče. To ovšem neznamená, že by zhotovitel neměl objednateli předat podklady, které jsou pro zpracování revizní zprávy nutné. Tedy např. prohlášení o vlastnostech použitého materiálu, komínový štítek, vliv provedených úprav na požární bezpečnost a podobně. Jako osoba znalá by zhotovitel měl v rámci předání zakázky písemně upozornit objednatele i na rizika, tedy další úpravy, které sice nebyly předmětem jeho dodávky, ale které jsou nezbytné pro vystavení kladné revizní zprávy a uvedení do provozu (např. přístup k ústí, požárně bezpečnostní úpravy, osazení detektorů, napojení na zemnící síť apod.).

Se stížností na postup firmy se můžete obrátit na živnostenský úřad, nebo využít služeb subjektů nabízejících ochranu spotřebitelů. Samozřejmě je možná i soudní cesta.

V každém případě pro zprovoznění spotřebiče je nutná kladná zpráva o revizi spalinové cesty, přičemž legislativně je její zajištění na straně vlastníka nemovitosti.
Odpovídá:  Ing. Walter Sodomka - EKIS Kamenice APOKS
Téma:  Legislativa
tisk