Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

28.6.22 / dotaz č. 140212
Dobrý den
Chtěl bych vás požádat o radu ohledně vytápění bytu v bytovém domě o čtyřech bytech. Byt 1n.p. Pod střechou,nezateplený. Momentální vytápění přímotopy 1500W X 4. Byt 3 plus 1. Mám nabídku na elektrické akumulační radiátory od fy. Evo. Slibují úsporu 30 až 40 procent. Je to možné? Co by jste doporučil?
Měl jsem nabídku vytápěním klimatizací. Ta byla dvakrát nákladnější, ale pokud by byla úspornější pak bych o ní uvažoval. Bohužel všechny firmy tvrdí o svých produktech to nej a člověk neví co je pravda a co jen reklama. Děkuji.
Vážený pane,
naši odpověď si dovolíme formulovat pouze v obecné rovině, jelikož pro přesnější vyjádření k výhodnějšímu způsobu vytápění by bylo potřeba znát také přesnější vstupní údaje (skladby obalových konstrukcí objektu – stěny, střecha, dále typy výplní otvorů atd. a z toho plynoucí vypočítaná tepelná ztráta předmětného bytu).
Elektrické akumulační vytápění a jeho případná výhodnost se odvíjí od konkrétních sazeb pro elektřinu. V současnosti platí, že pro elektrické akumul. vytápění je 8 hod denně nízký tarif (NT) a 16 hod denně vysoký tarif (VT). Tělesa potom nabíjíte v nízkém tarifu a v časovém úseku vysokého tarifu využíváte naakumulované teplo. V současnosti dodavatelé el. energie však výrazně srovnali rozdíl mezi těmito dvěma tarify, takže výhodnost již dle nás není tak velká.
Dále pro realizaci akumulačního vytápění potřebujete el. připojení 380V k jednotlivým otopným tělesům, tj. jak domácí rozvaděč, tak také jističe musí být uzpůsobeny na vyšší napětí (380V). Pokud to takto v objektu/bytě není řešeno, předělání el. sítě se může pohybovat až v řádu desítek tisíc korun.
Oproti tomu stávající řešení s el. přímotopy spadá do tarifu s 20 hod denně v NT a 4 hod denně ve VT. Pro určení ekonomicky výhodnějšího řešení by bylo dle nás potřeba zjistit si konkrétní výši jednotlivých sazeb pro váš odběr (a i u různých dodavatelů) a porovnat si výhodnost té či oné varianty. Nicméně vámi uváděná slibovaná úspora cca 30 – 40% dle nás není příliš reálná.
Řešení v podobě nově instalovaných klimatizačních jednotek s funkcí vytápění (split/multisplit systém) je dle nás z hlediska provozních nákladů úspornější řešení (v porovnání s el. přímotopy/akumul.), nicméně dle našeho názoru je potřeba si uvědomit několik problematických bodů tohoto řešení:
- jelikož se ve své podstatě jedná o systém tepelného čerpadla vzduch/vzduch teplo je předáváno do místnosti pouze formou „vyfukovaného“ teplého vzduchu přímo z vnitřní jednotky osazené na zdi. To představuje omezení v možnosti předat teplo do prostoru místnosti vlastní vnitřní jednotkou (tj. omezené množství přívodu vzduchu a jeho rychlosti a omezená teplota tohoto vzduchu). Tento typ vytápění je spíše uvažován primárně pro přitápění v přechodných obdobích (jaro, podzim) a pro vlastní vytápění možná v jižně situovaných evropských zemích
- Vnitřní jednotky, opět v závislosti na množství vyfukovaného vzduchu, jsou zdrojem hluku. V případě zimních měsíců, tj. plného výkonu, se může jednat až o 45dB.
- Je potřeba mít připravené místo na venkovní jednotku (až cca 900 x 650 x 350 mm). Ne vždy je možnost osazení na fasádu. Opět je zdrojem hluku (55 dB) – hluk může obtěžovat i vaše sousedy, v krajním případě by po vás mohli požadovat i souhlasné vyjádření stavebního úřadu.
Vzhledem k uvedenému bychom navrhovali v prvním kroku se zaměřit na porovnání předmětných sazeb pro el. vytápění. V případě dalšího upřesnění popř. i návrhu jiných možností by bylo potřeba znát přesně okrajové podmínky včetně tepelných ztrát a danou problematiku řešit i s projekční a elektroinstalační firmou.