Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

29.6.22 / dotaz č. 140429
Dobrý den, mám několik dotazů k vyhlášce č. 38/2022.
Započítávají se do limitu pro kontrolu 70 kW i tepelné zdroje nepřístupné nebo tepelné zdroje v klimatizačních systémech, které budou kontrolovány až při kontrolách klimatizačních systémů?
Mohu si pro jednoduchost definovat provozovaný systém vytápění nebo kombinovaný systém vytápění a větrání u kterého se určuje limit 70 kW vždy pro jeden objekt?

Vážený pane, děkujeme za vaše dotazy.

Vyhl. č. 38/2022 Sb. stanoví, že jmenovitý výkon vytápění se určí jako součtový výkon všech zdrojů. Musíte tedy započíst i nepřístupné zdroje. Viz §3.
Nepřístupné zdroje ovšem nejsou předmětem kontroly. Viz §4, odst. 1. Může se tedy stát, že sice máte povinnost kontroly zdroje, ale daný zdroj nebude předmětem kontroly, neboť je nepřístupný.

Povinnost kontroly systémů vytápění a klimatizace se vztahuje na vlastníka budovy. Viz zák. 406/2000 Sb. §6a. Rovněž systém vytápění a klimatizace je definován tak, že jde o součást budovy. Viz zák. 406/2000 Sb. §2 odst. h) a i). Zjednodušeně tedy lze říci, že pokud jsou v budově zdroje o součtovém výkonu 70 kW, má vlastník povinnost provést kontrolu.

Upozorňujeme, že jde pouze o názor naší poradny. Zákon je oprávněn vykládat pouze soud. SEI, MPO či kdokoli jiný zákon vykládat nemůže.

S pozdravem
J. Truxa, K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Jan Truxa - EKIS Praha Ekowatt
Téma:  Legislativa
tisk