Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

13.7.22 / dotaz č. 140660
Dobrý den,
uvažuji o pořízení tepel. čerpadla do rod. domu z roku 1980. Dům není zateplený. Potřebuji poradit, jaké kroky udělat před realizací tepel. čerpadla a jaký druh je vhodný pro můj případ. Děkuji
Dobrý den,
Tepelná čerpadla jsou nízkoteplotním zdrojem tepla, to znamená, že pro optimální provoz vyžadují nízkou teplotu otopné vody. Čím nižší teplota otopné vody, tím efektivněji pracuje tepelné čerpadlo a tedy se také výrazně zkracuje doba návratnosti. Zároveň u tepelných čerpadel platí více než u ostatních zdrojů tepla, že cena je úměrná velikosti (výkonu).
U staršího domu, který neprošel zateplením, můžeme očekávat poměrně vysokou tepelnou ztrátu a tomu odpovídající vysokou provozní teplotu otopné vody. To povede k velké jednotce tepelného čerpadla, která zároveň nebude provozována za ideálních podmínek.
Doporučili bychom tedy nejprve zateplení objektu. Takto snížíte tepelnou ztrátu budovy, a i se stávajícími radiátory můžete snížit teplotu otopné vody. Nově instalované tepelné čerpadlo by poté bylo menší (levnější) a zároveň by pracovalo efektivněji.
Samozřejmě návratnost značně záleží na současném zdroji tepla. V případě, že máte instalovaný elektrokotel, se výměna za tepelné čerpadlo dá z ekonomického pohledu doporučit i bez zateplení. Dále je nutné počítat s faktem, že tepelná čerpadla nejsou technicky schopna zajistit výstupní teplotu otopné vody nad 65-70 °C. V případě, že máte např. kotel na tuhá paliva a otopnou soustavu s teplotním spádem 90/70 °C, nebude výměna bez zásahu do otopné soustavy či zateplení ani technicky možná.
Nicméně pro přesné vyhodnocení Vašeho objektu je nutné znát více informací. Pro podrobnější informace doporučujeme osobní návštěvu některého z EKIS středisek.
S pozdravem EnergySim s.r.o