Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

8.8.22 / dotaz č. 141100
Dobrý den,

počítám novostavbu RD, kde je navržen primární zdroj na vytápění v podobě tepelného čerpadla vzduch/voda Nilan, napojené na nízkoteplotní otopnou soustavu. Zároveň je v objektu uvažována instalace aktivní větrací jednotky s rekuperací. Mám tedy do zdrojů tepla uvádět dvě tepelná čerpadla? Jedno Nilan a druhé v podobě aktivní rekuperační jednotky nebo ji stačí zohlednit zadáním do zdrojů řízeného větrání?

Děkuji.
Vážená,

obecně za situace, pokud máme v objektu navrženo standardní tepelné čerpadlo vzduch/voda napojené na otopnou soustavu a zároveň je v objektu navržena větrací jednotka s aktivní rekuperací pomocí řízeného přečerpávání energie z odpadního vzduchu (pomocí kompresoru tepelného čerpadla), tak je potřebné dle našeho názoru do PENB započítat jako zdroj tepla jak samotné standardní tepelné čerpadlo vzduch/voda, tak dále "integrované tepelné čerpadlo" v aktivní větrací jednotce, tj. v podstatě jako zdroj tepla pro teplovzdušné vytápění. Dále je potřeba mít na paměti, že v případě absence pasivní rekuperace (např. s protiproudým výměníkem) je poté účinnost rekuperace rovna 0%.

Na závěr poznámka ohledně samotného portfolia výrobků firmy Nilan. Ta nabízí více variant různých technických řešení zařízení a je potřeba vědět přesně, jaké je v projektu navrženo, zda např. obsahuje i pasivní rekuperaci či dodatečné tepelné čerpadlo pro nízkoteplotní vytápění. Jedná se totiž o tzv. stavebnicový systém, který lze různě nakonfigurovat.

S pozdravem
Lukáš Svoboda
EKIS Olomouc