Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

7.9.22 / dotaz č. 142324
Dobrý den,mám dotaz je-li možné vyvložkovat zděný komín 25x25 cm s menší vrstvou pevného dehtu třívrstvým komínem o průměru 150 mm s 30 mm izolací . Mám problém s frézováním hranatého komínu . Děkuji .
Umístění vložky do komínu s povrchovou vrstvou dehtu není optimálním řešením. Zděné komíny jsou provedeny z plných pálených cihel, které mají nasákavost min. kolem 10%, což může způsobit pronikání dehtových zplodin v kapalné formě kapilární vzlínavostí skrze stěnu komínu do interiéru. Vzhledem k tomu, že uvedený proces se v principu aktivuje teplem, není vložka (i izolovaná) optimálním řešením.
Lze doporučit pokusit se odstranit alespoň většinu dehtu méně invazivní metodou než frézováním. Kominíci mají k dispozici speciální vymetací rotační kartáče s nylonem, ocelovými lanky nebo řetízky, které umožňují dosáhnout poměrně vysoké účinnosti i v hranatých komínech. Další alternativou mohou být chemické odstraňovače dehtu.
Závěrem obecně platí, že pokud vložka rozměrově neodpovídá stávající dimenzi komínu, měla by se izolovat. Do komínu 250 x 250 mm by se proto měla vkládat vložka s 20 až 30 mm izolací. Nemusí se přitom jednat o třívrstvý systém (nerez/izolace/plášť), může být použita pouze izolovaná vložka (nerez/izolace).
Odpovídá:  Ing. Walter Sodomka - EKIS Kamenice APOKS
Téma:  Vytápění
tisk