Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.9.22 / dotaz č. 142717
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat ohledně vytápěného a nevytápěného prostoru v garážích v rodinných domech. Měla by se v rámci novostavby garáž uvažovat jako nevytápěný prostor i za předpokladu, že je v ní otopné těleso/podlahové vytápění? Ptám se v rámci vypracování PENB dle zákona 264/2020 Sb., u podmínek pro NZÚ pro novostavby je pak výslovně uvedeno, že garáž musí být uvažována jako nevytápěný prostor.
Dále bych se chtěla zeptat jak se s garáží uvažuje u změny dokončené stavby. Opět musí být garáž uvedena jako nevytápěný prostor nebo se k ní přistupuje dle skutečného stavu - tedy pokud je v garáži otopné těleso, tak ji uvažovat jako vytápěnou? Je tento přístup stejný v rámci zákona 264/2020 Sb. i v rámci programu NZÚ?
Děkuji Vám za odpověď.
Dobrý den, co se týká novostavby a garáže a výpočtu pro stavební povolení - uvažujete garáže dle projektu topení. Tedy pokud tam má projektant navrženou teplotu, zadáte garáž jako druhou zónu s teplotou dle projektu. Ale pro NZÚ se musí garáž počítat jako nevytápěný prostor. V původních závazných pokynech NZÚ do 11.10.2021 tato podmínka nebyla, ale každý si pak "modeloval" garáž jak potřeboval. A ikdyž tam je topení, teplota v místnosti nebude určitě přes celé topné období např. 15°C. (pokud vjíždím do garáže, vrata otevřená, velká výměna vzduchu). Tedy pro NZÚ vždy jako nevytápěný prostor. Co se týká VZDB - počítáte dle skutečnosti (i pro povolení i pro NZÚ). Tam potom lze zahrnou do dotací i měněná okna v garáži, zateplené stěny, nikoli ovšem garážová vrata. Ale vždy bych počítala jako druhou zónu, ne na teplotu 20 °C. S pozdravem Marcela Kovářová
Odpovídá:  Ing. Marcela Kovářová - EKIS Vsetín Městský úřad tisk