Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

26.9.22 / dotaz č. 143247
Dobrý den, jaká je rozumná alternativa k zemnímu plynu?
Pokud plynem jen přitápíte nebo vaříte, místo zásobníku lze využít výrazně levnější LPG láhve.

Ohrožení dodávek zemního plynu z Ruska způsobilo na trhu paliv cenový šok. Výrazně zdražuje nejen zemní plyn, ale vlivem rostoucí poptávky a paniky i pevná paliva, například dřevo, uhlí nebo pelety. V důsledku plynové krize hledá mnoho lidí i firem alternativu k zemnímu plynu. V posledních měsících proto roste poptávka po LPG, a to ve formě čistého propanu dodávaného do zásobníku. Pro odběratele s nižší spotřebou plynu – typicky pro vaření, přitápění či ohřev vody – ale jde o zbytečně nákladné řešení. V tomto segmentu proto ožil zájem o klasické propan-butanové láhve. Pravidelný závoz s výměnou prázdných láhví za plné dodavatel zajistí.
Domácnosti i firmy, které jsou na zemním plynu závislé, mnohdy zvažují přechod na LPG, respektive čistý propan. To obnáší zejména instalaci plynového zásobníku, který je dle potřeby – u domácností zpravidla jednou do roka – nutné doplnit autocisternou. Stávající plynový kotel a spotřebiče lze přitom využívat dál, pouze je nutné vyměnit trysky hořáků.
Na rozdíl od přechodu na velký plynový zásobník jde v případě LPG láhví o relativně jednoduchý a rychlý zásah. Není třeba řešit projekt, stavební povolení a podobně. Jedinou investicí zůstává jednoduché a málo nákladné přetryskování spotřebičů pro jiný plyn a napojení plynové láhve. Větší 33kg láhve musejí být vždy umístěny vně budovy, upevněny v prostoru pro ně určeném a je nutné u nich zajistit revizi plynového zařízení.
Odpovídá:  Ing. Martin Mrkvička - M-EKIS Lázně Toušeň, Ing. Mrkvička
Téma:  Plyn
tisk