Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

30.9.22 / dotaz č. 143395
Dobrý den, rád bych se poradil ohledně řešení vytápění. V současné době plánujeme výstavbu nové výrobní haly. Máme na výběr mnoho způsobů vytápění, které popisuji níže, ale nevíme, který zvolit. Mohu Vás požádat o doporučení řešení? Děkuji. S pozdravem Lukáš Mach

Hala je obdélníkového tvaru o rozměru 64 x 38 m. Výška haly od podlahy k atice je 6,35 m. Dvoupodlažní objekt se zázemím a administrativou má přibližně čtvercový tvar o rozměrech15,4 x 15,6 m a výšku atiky 7,4 m nad podlahou. Opláštění haly bude provedeno ze sendvičových izolačních panelů. Celková tepelná ztráta haly je cca 110 kW + 16 kW administr. část. Celková roční potřeba energie na vytápění cca 727,5 GJ/rok (202 MWh/rok). Větrání přirozeně okny.

Varianta 1: cirkulační jednotky s tepelnými čerpadly, která mohou vytápět i chladit - TopVent
Varianta 2: tepelným čerpadlem země/voda - podstropní teplovodní sálavé panely
Varianta 3: pomocí plynových tmavých infrazářičů, případně lokálních plynových teplovzdušných jednotek typu Robur
Varianta 4: cirkulační jednotky napojené na rozvod - plyn. kondenzační kotel
Dobrý den,

jedná se o velice komplexní otázku, na kterou není jednoduché odpovědět. Obecně lze říci, že jako vhodnější se určitě jeví využít alespoň částečně obnovitelné zdroje energie - tedy tepelná čerpadla, takže varianty 1 a 2 jsou dle mého názoru vhodnější. Nicméně s touto problematikou by Vám měl blíže poradit Váš projektant topení, který musí vědět nejlépe jaký způsob bude nejvhodnější s ohlédnutím na budoucí provoz apod.
Odpovídá:  Ing. Ondřej Němec - EKIS Jihlava EAV
Téma:  Vytápění
tisk