Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.10.22 / dotaz č. 144381
Dobrý den,zrekonstruovali jsme naši polovinu dvouchaty. Nechali jsme si postavit vlastní komín. V chatě je ale ještě jeden komín, který jsme přenechali sousedovi. Je to komín, který dřívější majitelé používali pro dvoje kamna,dvojí napojení a minimálně 10 let v něm nikdo netopil. Z naší strany jsme ho nepoužívali 20 let,co tu chatu vlastníme. Nový majitel i přes naše protesty, zapojil krbová kamna a topí v něm bez jakéhokoliv vyčištění, kontroly,natož aby měl certifikát. Prosím o radu, hasiči mi sdělili, že to budou řešit, až začne hořet...
Pokud jde o provoz spotřebiče a spalinové cesty bez provedené revize a pravidelných kontrol, je možno vycházet z požárního zákona č. 133/1985 Sb. v aktuálním znění. V tomto případě je oprávněnou organizací pro kontrolu a případné sankcionování hasičský záchranný sbor. Pokud na uvedenou situaci písemně upozorníte, měl by HZS zasáhnout a provést kontrolu plnění povinností majitele nemovitosti na úseku požární ochrany a v případě zjištění nesrovnalostí, by měl zjednat nápravu, nebo minimálně uložit pokutu.

Z uvedeného je zřejmé, že činnost hasičů zahrnuje i prevenci, které by se rozhodně neměli vyhýbat.

Zcela jiná situace je v případě, že ke spotřebiči a spalinové cestě jsou k dispozici všechny legislativně požadované podklady (revize, kontroly, čištění), ale provozovatel zatěžuje svoje okolí zplodinami hoření. Pak je situace bohužel podstatně složitější. Asi nejjednodušší cestou je obrátit se na místně příslušný stavební úřad, který je zákonným vykonavatelem státního stavebního dozoru a může tedy kontrolovat, zda je daný spotřebič využíván ve správném provozním režimu, ke kterému je navržen. Další možností je postup dle zákona na ochranu ovzduší, který je ale v řešení sousedských problémů poněkud „nepružný". Asi nejúčinnější cestou je soudní žaloba dle občanského zákoníku, kdy soud nejen jednoznačně rozhodne, ale v případě potřeby zajistí i vyjádření dotčených orgánů, dalších svědků, znalce apod.

Samozřejmě všechny výše uvedené postupy by měly být použity až když není možná dohoda.
Odpovídá:  Ing. Walter Sodomka - EKIS Kamenice APOKS
Téma:  Vytápění
tisk