Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

26.10.22 / dotaz č. 144749
Dobrý den, pro ohřev teplé vody v domácnosti používáme plyn (kondenzační turbo kotel se zásobníkem). Vodu jsme ohřívali na 60 °C a průměrná spotřeba plynu byla 1 m3 na den. Tak jsme se rozhodli šetřit a snížit teplotu vody na 50 °C. Asi za 5 týdnů zkoušení jsme stále byli na průměrné spotřebě 1 m3 plynu za den. Tak jsme teplotu vody snížili na 40 °C a to už nastala změna. Spotřeba plynu VZROSTLA na 1,3 m3 za den. Když o tom uvažuji tak při nahřátí vody v zásobníku na 60 °C tak jsem se osprchovala a kotel začal dohřívat vodu až když jsem byla umytá. Nyní při 40 °C vodě, se kotel spustí ihned jakmile se začnu sprchovat, protože se sprchuji pouze neředěnou teplou vodou. Takže teplotu vody vracíme na asi na 55 °C abychom jako měli pocit že něco děláme ale reálně to asi v našem případě nemá smysl. Z 6 měsíců zapisování spotřeby jasně vychází nízká teplota značně neúsporná. Co by asi pomohlo je sprchovat se studenou vodou nebo mnohem méně.
Když se podívám na internet tak všude se píše, snižte teplotu vodu, ušetříte ale my jsme s tím doma dali práci a zjistili jsme že to není pravda. A když jsem výsledky opravdu poctivého měření spotřeby sdělila svým přátelům kteří šetří podobně (snižují teplotu) tak mi nikdo nevěří. Oni věří tomu, že snížením teploty šetří. MOHL BY MI PROSÍM NĚJAKÝ ODBORNÍK VYSVĚTLIT PROČ U MODERNÍHO EXTRA ÚSPORNÉHO KONDENZAČNÍHO TURBOKOTLE DOCHÁZÍ PŘI OHŘEVU TEPLÉ VODY KE ZVÝŠENÍ SPOTŘEBY PŘI SNÍŽENÍ JEJÍ TEPLOTY?
Děkuji
Dobrý den,
pokud se shoduje odebírané množství teplé vody při sprchování/mytí nádobí aj. při vámi popisovaných situacích rozdlílných teplot, měla by být podle kalorimetrické rovnice spotřeba plynu přímo úměrná teplotě. Tedy pokud je spotřeba cca 190 litrů teplé vody/den, je při rozdílu teplot (60-10) spotřeba cca 11 kWh/den = 1 m3 plynu. Při ohřátí na 40°C by měla spotřeba klesnout na 0,6 m3/den (tedy pokud by byla spotřeba stále 190 litrů/den).
Z vámi popisovaného pozorování je možné že: 1) při nižší teplotě máte vyšší spotřebu teplé vody 2) máte vysoké tepelné ztráty zásobníku teplé vody a voda v mezičase odběru vychladne a při dalším odběru je znovu nutné vodu v zásobníku ohřát (tedy pokud máte zásobníkový ohřev a ne průtokový) 3)Kotel na plyn zároven dům vytápí a logicky spotřeba plynu roste nejen kvuli spotřebě teplé vody. Jiné vysvětlení bohužel nemůžeme bez dalších okrajových podmínek poskytnout.