Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

25.10.22 / dotaz č. 144999
Dobrý den,
můj dotaz směřuje k tomu, zda je nutno zpracovávat PENB pro starý rodinný dům, dlouhodobě neobývaný, kde není ani žádné funkční vytápění či ohřev vody, ale byl postaven před rokem 1947? Obálka domu je uzavřená (okna a dveře tam jsou nerozbité),, ale jinak je dům téměř ve stavu ruiny. Dá se zpracování takového PENBu nějak legálně vyhnout?
V případě, že se zpracování PENBu vyhnout nedá, tak jak zpracovat PENB na dům kde není žádná úprava vnitřního prostředí? Tedy ani žádná energeticky vztažná plocha? Jediné co tam částečně je, a co se do PENBu promítá je osvětlení. Jinak nic.
Další věc - A co u případů, kde jsou rozbitá okna, tedy dům volně spojený s venkovním prostředím? Tam vlastně ani nelze s nějakým vytápěním počítat. Jak se to řeší u těchto případů?
Děkuji Vám.
Vážený pane kolego, děkujeme za vaše dotazy.

Povinnost zpracovat PENB platí pro budovy, které se vytápí či chladí, viz § 2 odst. 1 písm. p) zákona č. 406/2000 Sb:
„budovou [se rozumí] nadzemní stavba a její podzemní části, prostorově soustředěná a navenek převážně uzavřená obvodovými stěnami a střešní konstrukcí, v níž se používá energie k úpravě vnitřního prostředí za účelem vytápění nebo chlazení“

Není-li tedy dům vytápěn či chlazen, nemá povinnost PENB zpracovat.

Dále platí, že pro budovy postavené před rokem 1947, jsou-li v původním stavu, se PENB nemusí zpracovávat v případě prodeje či pronájmu, viz § 7a odst. 10) zákona č. 406/2000 Sb:
„Průkaz se neopatřuje při prodeji nebo pronájmu budovy nebo ucelené části budovy, pokud se tak obě strany písemně dohodnou a jde o budovu, která byla vystavěna a poslední větší změna dokončené budovy na ní byla provedena před 1. lednem 1947.“

S pozdravem J. Truxa, K. Srdečný