Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

26.10.22 / dotaz č. 145031
Vlastníme rodinný domek z roku 1929, další přístavba kolem roku 1960, částečné zateplení stěn cca 1995, výměna oken za plastová s dvojskly 2009, zateplení střechy 2011. Topíme elektrokotlem, ústřední topení s plechovými radiátory z doby kotle na uhlí. Ohřev vody bojler na elektřinu. Zajímalo by mě, jak u takového domu co nejefektivněji řešit úspory energie.
Dobrý den,
děkujeme za dotaz.
Z pohledu obálky budovy je na místě co nejvíce snížit tepelnou ztrátu objektu. Z uvedeného popisu soudím, že objekt je zateplený pouze částečně. Zamyslel bych se tedy nad zateplením zbytku objektu - zřejmě fasáda. Případně i podlaha nad suterénem, ale to záleží na konkrétních podmínkách a možnostech. Okna jsou podle popisu již vyměněna a střecha je zateplena.

Z pohledu zdrojů tepla se nabízí výměna zdroje. Vytápění elektřinou patří k nejdražším způsobům vytápění. Změna je tedy na místě.
Jako nejlepší řešení se takto obecně jeví přechod na tepelné čerpadlo typu vzduch-voda. Tepelné čerpadlo by sloužilo k vytápění a rovněž k přípravě teplé vody.
Tepelné čerpadlo funguje rovněž na elektřinu, ale díky své vysoké účinnosti přináší výrazné snížení provozních nákladů. Nevýhodou je pořizovací cena, která se pohybuje v nižších stovkých tisích. Rovněž je potřeba zvolit vhodné umístění a počítat s tím, že velkovní jednotka produkuje hluk.
Na druhou stranu při výměně elektrokotle za tepelné čerpadlo lze získat dotaci z programu Nová zelená úsporám až ve výši 100 tis. Kč. Víco o programu na https://novazelenausporam.cz/

Kromě tepelného čerpadla může být alternativou za elektrokotel např. kotel na biomasu, či kotel na pelety. Tyto zdroje jsou investičně méně náročné, nicméně mají větší nároky na prostor, obsluhu, sklad paliva, komín apod.

V dalším kroku bych doporučoval uvažovat o zřízení solárního systému. Zejména fotovoltaiky pro výrobu elektrické energie, kterou využijete pro běžný provoz domu, případně přípravu teplé vody. Opět je však potřeba počítat s vyšší investicí.



Odpovídá:  Ing. Zdeněk Ročárek - EKIS Praha EnergySim
Téma:  Vytápění
tisk