Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

9.11.22 / dotaz č. 146063
Dobrý den,
mám budovu rodinného domu ohlášenou na stavebním úřadě v roce 2011. Nyní má být požádáno o "změnu stavby před jejím dokončením" a podle společného stanoviska MMR a MPO ze 4.3.2022 má být proto doložen PENB, jestliže změna stavby před jejím dokončením může ovlivnit energetickou náročnost budovy.
U dané stavby k změně skutečně došlo ke změně, která ovlivňuje energetickou náročnost (je například změněn způsob vytápění) a proto je dle tohoto stanoviska potřeba vyhotovit PENB.
Moje otázka směřuje k tomu, o jaký typ PENBu se má jednat? Jestli musí stavba splňovat požadavek pro novostavby, který je teď velmi přísný a PENB by vůbec neprošel? A nebo jestli lze zpracovat PENB na "větší změnu či menší změnu dokončené budovy"?
Dobrý den,
v tomto případě by se mělo postupovat podle předpisů v době ohlášení, tedy podle pravidel k energetické náročnosti budov v roce 2011. Softwary pro vypracování PENB podle starých předpisů stále existují, takže by neměl být problém najít najít energetického specialistu, který Vám PENB podle staré vyhlášky vypracuje. Typově se bude jednat o účel ke změně stavby před jejím dokončením.
Odpovídá:  Ing. Karel Šafařík - EKIS Praha Anylopex tisk