Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

15.11.22 / dotaz č. 146087
brýden,
by sem chtěl vědět, esli se mi vyplatí instalace fotovoltiky na kdybych si to chtěl dát jen do bytu - do zásuvky, jednotarif od PRE, protože v bytovým domě se na tom nedohodneme. Panely bych strčil na terasu, roční spotřebu mám asi 3 mega.
díky moc
Dobrý den,
u tohoto dotazu bych se zastavil hned u uvažovaného umístění. Pokud máte problém se souhlasem SVJ s umístěním na ploché střeše, stejný problém budete mít pravděpodobně i s umístěním na terase, neznám však Váš konkrétní případ.

Dle nařízení vlády č. 366/2013 Sb., o úpravě některých záležitostí souvisejících s bytovým spoluvlastnictvím jsou společnými částmi podstatnými pro zachování domu a pro zachování bytu jiného vlastníka, zejména:

střecha včetně výplní výstupních otvorů, izolací, hromosvodů, lávek, žlabů a svodů, komíny i vyvložkování (mimo dodatečně instalovaných komínových vložek)
balkony, lodžie, terasy a atria (i v případě, že jsou přístupné pouze z bytu), dveře balkonů, lodžií i teras, jsou-li přístupná pouze z bytu, jsou vždy ve výlučném užívání vlastníka příslušné jednotky

Terasa je tedy také společnou částí domu.

Pokud nebudete mít tento problém s umístěním fotovoltaiky na terase, prosím položte dotaz znovu a podrobněji bych Vám odpověděl k otázkám, které se týkají přímo fotovoltaiky.

Děkuji Vám za dotaz a přeji příjemný den.
Odpovídá:  Ing. Tomáš Vanický* - EKIS Brno CPD tisk