Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

24.11.22 / dotaz č. 146780
Dobrý den
Drtivá většina dnešních projektů pasivních domů počítá s využitím tepelného čerpadla. Nejsem příznivce této technologie, proto můj dotaz zní. Lze dle požadovaných norem navrhnout pasivní dům i bez využití tepelného čerpadla?
Děkuji
Dobrý den,
zdroj pro vytápění a přípravu domu není striktně definován.
V dnešní době je pro novostavbu rodinného domu nutné splnit požadavek na primární neobnovitelnou energii.
Z toho důvodu je výběr zdrojů limitován a možnost použití vybraného zdroje je poté ověřen při vypracování průkazu energetické náročnosti budov (PENB).

Pokud se splní legislativní požadavek (Vyhláška č. 264/2020 Sb. Vyhláška o energetické náročnosti budov) je možné použít téměř jakýkoli zdroj.
Vzhledem k tomu, že má pasivní dům nízkou spotřebu energie na vytápění, je možné navrhovat více variant zdrojů energie. Čistá elektřina je problematická, protože se v ČR vyrábí s účinností pouhých 32%, proto výrazně zvyšuje tento ukazatel (referenční budova má faktor primární neobnovitelné energie 1,0 ale použití elektřina z přímotopu 2,6).

Doporučení pro využívání úsporných zdrojů energie a technologií v pasivním domě:
vytápění spojené s ohřevem teplé vody, například akumulační zásobník tepla umožňující průtočný ohřev teplé vody s možností připojení více zdrojů nejlépe z obnovitelných zdrojů (fotovoltaické panely, solární kolektory, krbová teplovodní vložka, kotel na biomasu, …). Případně existují akumulační kamna na dřevo s velmi nízkým průměrným výkonem, která se propojí přímo s podlahovým topením a jsou navržena do pasivních domů. Za předpokladu realizace rekuperace tepla z teplé vody, rozvodů bez cirkulace, LED osvětlení a FVE elektrárny připadá v úvahu i použití přímého elektrického ohřevu. Je třeba to optimalizovat v PENBu

Děkuji Vám za dotaz a přeji příjemný den.
Odpovídá:  Ing. Tomáš Vanický* - EKIS Brno CPD tisk