Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

22.1.23 / dotaz č. 151426
Dobrý den pane inženýre, bydlíme v rodinném domě, s manželkou, oba důchodci. Máme zateplení stěn i když jen 5 cm. Plastová okna dvojitá. Přemýšlíme o zateplení půdy, která není pochozí a dotaci z fondu Zelená úsporám light. Topení plyn. Chtěli bychom vědět, jestli se úspora energií finančně vyplatí a také způsob, typ, tloušťku izolace. Případně doporučit jiná řešení úspor energií. Prosíme o radu. Děkuji
Dobrý den, zateplení 5 cm je poměrně málo nejen pro program, ale i pro účinost. Případě využití dotace NZU light je na obálku doporučeno 20 cm při běžné teplotní vodivosti izolace datace na toto 6 000 Kč na běžný metr obvodu do obytné výšky, lez využít program NZU, kde se pro dotaci musí postupovat běžným postupem. Plastová okna s dvouskly vyměnit za trojskla. Tady bych uvážil stáří oken a případně jestli nebyly nějaké drazší/kvalitní, samodřejmě že trojskla z pohledu spotřeby energie lepší pro program je nutná šířka rámu 70mm. Zde se nabízí pouze program NZU light, který na každé okno dává 12 000 Kč a na bálkonové dveře 24 000 Kč. Pro zateplení půdy se nabízejí dva způsoby, můj osobní názor, že tyto řešení jsou pro úsporu efektivní.
První způsob je zateplení střechy dle závazných pokynů NZU Light je dotace 120 000 Kč
Druhý způsob je zateplenístropu pod půdou zde je 50 000 Kč pro NZU Light. Obědvě řešení musí mít tlouška izolace 30 cm s materiálem běžnou teplotní vodivostí. V programu NZU light můžete vyčerpat, až 150 000 Kč. Topení plynem beru jako efetivnější způsob vytápění. Zde by se dalo z efektivnit pouze tepelným čerpadlem, ale tam jsou velké pořizovací náklady, když jste plynofikovány bych stále využíval vytápění plynem. Počáteční investice je cca 250 000 Kč. Pro srovnání vytápění máte 3000 Kč/MWH plynu u elektriky 6000 Kč/MWH (elektro kotle) u tepelného čerpadla je to násobek el. příkonu parametr COP 3 až 5 což vás vyjde 1200Kč až 2000Kč/MWH pro vytápění, ale pořizovací náklady jsou velké.